26 mai 2022 | 11:36

Gestul șocant al autoarei celebrului roman “Povestea Slujitoarei”: de ce a ars cartea

ACTUALITATE
Gestul șocant al autoarei celebrului roman “Povestea Slujitoarei”: de ce a ars cartea

Interdicțiile cărților devin din ce în ce mai răspândite în bibliotecile școlare și în sălile de clasă din SUA, făcându-le mai greu (dar nu imposibil) elevilor să pună mâna pe anumite texte care le-ar putea extinde viziunea asupra lumii. Iată cum protesteaza autorii față de aceste interdicții: Margaret Atwood a ars cartea “Povestea Slujitoarei”.

Pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la astfel de mișcări și, probabil, pentru a protesta față de amenințarea cu arderea literală a cărților, Margaret Atwood și Penguin Random House scot la licitație o ediție unică a romanului ei distopic clasic, Povestea Slujitoarei. Povestea Slujitoarei (The Handmaid’s Tale) are un serial pe HBO.

“Povestea Slujitoarei”, arsă pentru a transmite un mesaj

Editorul spune că este „un simbol puternic împotriva cenzurii și un memento al necesității de a proteja poveștile vitale”. Această copie a cărții a fost tipărită și legată în materiale ignifuge, inclusiv pagini de folie albă cu scut termic și o copertă rigidă fenolic. Atwood a pus la încercare o copie prototip, încercând să o ardă cu un aruncător de flăcări.

„Povestea Slujitoarei a fost interzisă de multe ori – chiar de țări întregi, cum ar fi Portugalia și Spania pe vremea lui Salazar, uneori de consiliile școlare, alteori de biblioteci”, a spus autorul într-un comunicat.

„Să sperăm că nu ajungem la stadiul de ardere a cărților, ca în Fahrenheit 451. Dar dacă o facem, să sperăm că unele cărți se vor dovedi a fi ignifuge, așa cum au făcut cărțile interzise în Uniunea Sovietică”.

Penguin Random House notează că ținta cenzorilor tind să fie „lucrările literare despre rasism, gen și orientare sexuală, scrise adesea de autori de culoare și scriitori LGBTQ+, precum și lecții despre inegalitatea socială, istorie și sexualitate”. Astfel de mișcări încalcă drepturile studenților din Primul Amendament și împiedică educația și fluxul de idei.

„Ne aflăm într-un moment urgent al istoriei noastre, cu ideile și adevărul – bazele democrației noastre – atacate”, a spus CEO-ul editurii Markus Dohle. „Puțini scriitori au jucat la fel de esențial în lupta pentru libertatea de exprimare ca Margaret Atwood”.

Poți să vezi mai jos demonstrația lui Margaret Atwood: