Furnizorii de energie dau lovitura de grație politicienilor: de la 1 aprilie vor să schimbe radical regulile
Criza energetică din România capătă noi proporții, în condițiile în care măsurile de sprijin pentru plata facturilor, adoptate de stat, au ajuns să nu le mai fie deloc pe plac marilor companii de furnizare din țara noastră.
Acestea solicită politicienilor aflați la vârful instituțiilor abilitate să ajute consumatorii direct în plata facturilor la energia electrică și gazul natural. Practic, furnizorii noștri nu mai vor să fie implicați în schemele de ajutor, începând cu data de 1 aprilie, iar pentru susținerea acestei solicitări, companiile vin cu o serie de motive justificative.
Ce nemulțumiri au, de fapt, furnizorii de energie și gaze naturale
Furnizorii vor ca statul să nu îi mai implice, deoarece, până acum, nu au văzut niciun ban din fondurile promise de la bugetul public, pentru compensarea facturilor consumatorilor români.
Unele companii de furnizare spun că au ajuns la limita răbdării și că efectiv nu mai au bani pentru a merge mai departe, din cauză că statul nu îi plătește, așa cum inițial fusese înțelegerea.
„Că să fiu clar, ne aşteptăm că statul să compenseze clienţii în mod direct, nu să ne pună pe noi, furnizorii la mijloc, deoarece acest lucru atrage un stres financiar foarte mare asupra noastră. Ar trebui un ajutor direct, pentru că aşa spune şi textul legii. Nu furnizorul trebuie să plătească pentru compensare, ci statul.
Ţinând cont de faptul că rambursarea întârzie şi trebuie făcută retroactiv pe mai multe luni, impactul financiar este foarte mare asupra furnizorilor. Vreau să avertizez că nu doar furnizorii sunt afectaţi, ci vorbim de o problema sistemică ce afectează întreg lanţul şi dacă nu va fi rezolvată curând, întreg sistemul energetic va intra în colaps”, a avertizat Pignoloni în conferinţa ZF Energy Summit.
Opinia este împărtășită și de alte voci avizate din domeniu, cum ar fi cea a lui Ondrej Safar, CEO al CEZ România.
„Ajutorul ar trebui direcţionat către cei care au nevoie, dar aici este o decizie politică. Cred că acest suport ar trebui direcţionat către consumatorii vulnerabili şi este clar că aceste categorii de consumatori au nevoie de ajutor. Pentru viitor, este nevoie de investiţii în generare şi de o piaţă mai bună”, a completat Safar.