Satul din România unde casele românilor “zgârie cerul”, iar aerul este sănătate curată: unde-l găsești
În România există satul unde coamele acoperișurilor „ating cerul”. Locuitorii zonei beneficiază de cel mai curat aer din țară lucru dovedit științific.
În comuna Fundata din județul Brașov, culmile munților se înalță semețe în împrejurimi. Locuitorii afirmă că nu ar da niciodată acest loc pentru traiul la oraș, mai ales că aerul curat de aici este unul dintre factorii care îi menține sănătoși pe aceștia.
Acest lucru a fost dovedit chiar și știință, media de viață fiind aici de peste 80 de ani. Locuitorii zonei sunt foarte ospitalieri, fiind mereu pregătiți să le povestească turiștilor atracțiile zonei dar și istoria comunei. Odată ajuns aici, este păcat să ratezi o plimbare cu căruța pentru o experiență cât se poate de inedită.
Din Fundata poți alege să parcurgi traseele montane din Bucegi, Leaota, Moieciu de Sus, Cheia sau Piatra Craiului. Acestea au o dificultate variată, iar unele dintre ele necesită un echipament adecvat înainte de a te aventura pe culmile montane.
Cei care ajung în Fundata se pot considera privilegiați, având în vedere că se află în cea mai înaltă comuni locuită din România, vorbind de peste 1.300 de metri altitudine. Datorită înălțimii, aici se poate respira cel mai curat aer din țară și se pot relaxa în timp ce merg la pas pe plaiurile zonei sau pur și simplu admiră frumusețile naturii.
Acoperișurile „ating cerul” în cea mai înaltă localitate din România
Tot la Fundata a luat naștere și schiul fond din România. Astfel, în anul 1930, principesa Ileana, fiica reginei Maria a fost cea care organiza cursuri de schii pentru copii, urmând ca în data de 23 februarie 1930 să aibă loc prima competiție de schi fond.
Majoritatea oamenilor de aici știu să schieze având în vedere că iernile sunt grele, iar cantitatea de zăpadă căzută este foarte mare. În trecut, oamenii se deplasau cu ajutorul schiurilor, pe vremea când drumurile nu erau asfaltate și nu existau alternative de transport.
În această comună este păstrat și un vechi obicei al păstorilor, fiind vorba despre Nedeia Munților. În documente apare că Nedeia era un „târg de două țări” fiind vorba despre Muntenia și Transilvania și este atestată încă din anul 1373.
După ce Al Doilea Război Mondial a luat sfârșit, această sărbătoare a fost reluată în Fundata, în anul 1969 și este sărbătorită și în prezent în weekendul cel mai apropiat de Sfântul Ilie. Potrivit tradiției, doar de această sărbătoare, ciobanilor le era permis să coboare de pe muntă și să ajungă alături de săteni.