România, considerată de mulți un adevărat paradis, are multe zone aproape neexplorate, iar altele adevărate oaze de frumusețe. O astfel de locație, aflată la 1,360 metri altitudine, este și localitatea Fundata. Localitatea este situată între Parcul Național Bucegi și Parcul Național Piatra Craiului. Aici este un adevărat rai pentru turiștii amatori de peisaje spectaculoase.
Fundata este un frumos sat montan care închide în sud-est pitorescul culoar Rucar-Bran, fiind situat la cea mai mare altitudine din țară, la 1,360 metri altitudine. Pentru turiștii amatori de senzații tari, în Fundata vor găsi peisaje montane uluitoare și vor respira cel mai curat aer din țară, dacă e să ne luăm după datele anunțate de stația de măsurare a aerului situată în zonă.
Vatra satului se află între râurile Moieciu, Grădiștea și Fundățica și constă dintr-un bloc de calcar cu intercalații de conglomerate, a căror altitudine se menține între 1250-1360 m. Acest lucru îl face cel mai înalt sat locuit permanent din România.
Urcând spre Fundata, puteți descoperi unele dintre cele mai mari și frumoase vederi de pe autostradă, munți înalți și păduri interminabile de copaci. Pe parcursul anului, prin aceste locuri trec numeroși turiști.
Unii vin să respire cel mai curat aer de munte, și altele doar pentru a vedea frumoasele peisaje montane sau pentru a cunoaște obiceiurile și tradițiile arhitecturii autentice nealterate și pentru a savura mâncăruri tradiționale.
Comuna Fundata este formată din satele Fundata, Șirnea și Fundățica, cu o populație ce însumează peste 1.000 de locuitori. Conform surselor istorice, Fundata este pentru prima dată menționată în 1732. Satul Șirnea este situat la o altitudine de 1244 metri, la poalele Munților Piatra Craiului.
Satul pare a fi desprins dintr-un film cu balauri sau un documentar de pe Discovery. Odată ajuns aici ești captivat de atmosfera locului, total diferită de rutina zilnică modernă, o atmosferă bine întreținută de localnici.
Există un drum asfaltat care urcă și coboară printre pășuni care miros a fân proaspăt. Peste tot vezi stâne din lemn și case tradiționale, cu vârfurile munților în fundal. Este un loc în care vă puteți bucura în continuare de natura „nemodificată”, iar energia și liniștea sufletească pe care le primiți sunt de neprețuit.
Fundata, pentru turistul avid de peisaje și zone încărcate de frumusețe, este un loc unde poate găsi tot ceea ce-și poate dori. Turistii care ajung în Fundata au ocazia să descopere o multitudine de locuri unice în lume.
Aici poți vedea Platoul „Deasupra”, Vârful Tâncău, Creasta Cocoșului, Vârful Ionelelor. Tot în Fundata s-a construit în ultimii ani un resort, denumit EuroPark, denumit de proprietari, un colț de rai, sculptat în munți.
Tot aici există locuri cu nume parcă predestinate, precum „Pe Muchie”, Padina Șoimului, Culmea Grădiștea, În Moșoroaie, Șleul Mândrului, Vârful lui Teleleu, Șerbești, Podul Bășoaiei. Dacă vrei să vezi și alteceva, în apropiere de Fundata, poți merge la La Puroia, La Pajură și Lacul fără fond
În Șirnea, turiștii pot vizita Piscul Păltiniș, Stânca Seninare, La Trei Șipote, Padina lui Cențiu, Curmătura Groapelor, Țurțul , Valea lui Cioacă, În Padină, vârful Gâlma Pleșii și Poiana Lungă. În vecinătatea satului, se află peștera Liliecilor și „La Chișătoare”, în satul Moieciu. Mergând spre Dâmbovicioara potți vizita celebra peștera Dâmbovicioara.
Legenda populară spune că în frumusețea și măreția muntelui, văzute de aici, le putem admira prin zâmbetul lui Dumnezeu. Dacă urcați în defileul Bran, veți descoperi cât de aproape de cer este frumusețea locurilor din Fundata.