07 mart. 2022 | 12:31

Forțele armatei ucrainene au lovit o navă a marinei ruse care se afla în Marea Neagră

ULTIMA ORĂ
Forțele armatei ucrainene au lovit o navă a marinei ruse care se afla în Marea Neagră

Asta spune Serhiy Bratchuk, un purtător de cuvânt al Cartierului General Operațional al Administrației Militare Regionale Odesa, transmite Ukrinform. „Vom distruge inamicul. Minus o navă de război inamică. Inamicul suferă pierderi. Bună treabă, băieți. Slavă Forțelor Armate”, a spus Bratchuk.

Navă a marinei ruse care se află în Marea Neagră, lovită de armata ucraineană

Cartierul general operațional nu a oferit detalii despre lovitura asupra navei de război inamice.

„Nu există încă nicio confirmare dacă a fost o navă de patrulare sau o barcă-rachetă, dar cu siguranță este minus o navă”, a spus Bratchuk.

Detalii despre coridoarele umanitare propuse de Rusia

Dintre cele patru orașe menționate, doar cele mai mici – Mariupol și Sumy – au rute de evacuare care duc în alte părți ale Ucrainei.

Lista completă a rutelor a fost publicată de agenția de presă rusă Ria, citând un organism recent înființat, numit Cartierul General de Coordonare Interdepartamental pentru Răspunsul Umanitar din Ucraina.

Mariupol

Traseul 1 – Novoazovsk, Taganrog, Rostov, pe Don (Rusia), apoi pe calea aerului, rutier sau feroviar către o destinație aleasă sau un loc de deținere temporar.
Traseul 2 – Portivske, Mangush, Republica, Rosivka, Bilmak, Polohi, Orehiv, Zaporizhzhya (Ucraina).

Harkov

Nekhoteyevka, Belgorod (Rusia), apoi pe calea aerului, rutier sau feroviar.

Sumy

Traseul 1 – Sudzha, Belgorod apoi cu orice transport.
Traseul 2 – Sumy, Golubivka, Romny, Lokhvitsya, Lubny, Poltava (Ucraina).

Kiev

Hostomel, Rakivka, Sosnovka, Ivankiv, Orane, Cernobîl, Gden’, Gomel (Belarus), apoi cu avionul în Rusia
Declarația adaugă că armata rusă va efectua „un control obiectiv neîntrerupt al evacuării, inclusiv cu ajutorul dronelor”.

Dominik Stillhart, directorul de operațiuni al Comitetului Internațional al Crucii Roșii (ICRC), a vorbit pentru programul Today de la BBC Radio 4. Întrebat ce s-a întâmplat cu așa-zisele coridoare umanitare, el a spus că au vorbit cu ambele părți „de zile”, dar au rămas probleme care confirmă detaliile oricărui acord de încetare a focului – pentru a permite civililor să iasă din orașele bombardate.

Stillhart a spus că provocarea a fost să ajungă cele două părți la un acord care este „concret, acționabil și precis”, conform BBC. El a adăugat că până acum au existat doar acorduri „de principiu”, care s-au stricat imediat din cauza lipsei de precizie, în ceea ce privește traseele și cine le poate folosi.

Ilustrandu-și punctul de vedere, el a spus că unii angajați ai CICR au încercat să iasă din Mariupol pe o rută convenită duminică, dar în curând și-au dat seama că „drumul indicat lor a fost de fapt minat. De aceea este atât de important ca cele două părți să aibă un acord precis pentru ca noi să-l putem facilita pe teren”.