Fenomenul care s-a întâmplat în Rusia imediat după anunțul lui Vladimir Putin: banii, petrolul și bursele se cutremură

Fenomenul care s-a întâmplat în Rusia imediat după anunțul lui Vladimir Putin: banii, petrolul și bursele se cutremură

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, tocmai a anunțat mobilizarea parțială a populației în contextul războiului din Ucraina, iar decizia acestuia a stârnit un val de reacții pe piețele financiare ale lumii.

În primul rând, se simte un cutremur pe piața monetară internă a Rusiei. Rubla a scăzut miercuri cu 1% la 61,2 față de dolarul american. În schimb, dolarul american își consolidează forța. Dolarul atinge cel mai mare nivel din 20 de ani, transmit analiștii internaționali.

Se resimt efecte și pe piețele financiare din întreaga lume. Concret, acțiunile din Asia-Pacific s-au tranzacționat în scădere miercuri. Efectul vine și ca urmare a avansului negativ înregistrat pe Wall Street, în condițiile în care e așteptată o nouă creștere a dobânzii pe politică monetară în Statele Unite ale Americii. Investitorii așteaptă decizia Fed (băncii centrale a SUA).

Cum a dat Putin peste cap toate piețele financiare ale lumii

Nikkei 225 din Japonia a scăzut cu 1,36%, până la 27.313,13, în timp ce indicele Topix a scăzut și el cu 1,36%, până la 1.920,80. În Australia, S&P/ASX 200 a scăzut cu 1,56%, până la 6.700,20.

Indicele Hang Seng din Hong Kong a scăzut cu 1,6% în ultima oră de tranzacționare, iar indicele Hang Seng Tech a scăzut cu 2,7%. În China continentală, Shanghai Composite a pierdut 0,17% până la 3.117,18, iar Componenta Shenzhen a fost cu 0,668% mai mică la 11.208,51. În aceeași ordine de idei, Kospi din Coreea de Sud a scăzut cu 0,87%, până la 2.347,21.

O consecință directă a anunțului făcut de Vladimir Putin se simte pe piețele energetice. Petrolul s-a scumpit în Asia. Contractele futures pe petrol au crescut cu 3% după ce președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că va avea loc o mobilizare militară parțială în țară.

Analiștii internaționali ne spun că, miercuri, contractele futures pe țițeiul Brent au crescut cu 3,07%, până la 93,40 dolari pe baril, iar cele futures West Texas Intermediate au crescut cu 3,13%, până la 86,57 dolari pe baril.

Etichete: