Europa vrea să înființeze un fond de susținere pentru reconstrucția orașelor ucrainene
Liderii Uniunii Europene urmează să cadă de acord săptămâna aceasta asupra unui fond internațional care să ajute la finanțarea reconstrucției Ucrainei din distrugerea provocată de invazia rusă, se arată într-un proiect al declarației lor la summit.
Fond de susținere pentru reconstrucția orașelor ucrainene
Distrugerea de către Rusia a principalelor orașe, infrastructurii și zonelor industriale ale Ucrainei va necesita fonduri enorme pentru reconstrucție după război, au spus oficialii UE.
„Ținând cont de distrugerea și pierderile enorme aduse Ucrainei de agresiunea militară a Rusiei, Uniunea Europeană se angajează să ofere sprijin guvernului ucrainean pentru nevoile sale imediate și, odată ce atacul rusesc a încetat, pentru reconstrucția unei Ucraine democratice.
În acest scop, Consiliul European este de acord să înființeze un Fond fiduciar de solidaritate pentru Ucraina și solicită ca pregătirile să înceapă fără întârziere”, au spus liderii în urma unui summit din 24-25 martie, potrivit unui proiect de declarație de summit văzut de Reuters.
Sarcina va fi îngreunată de faptul că Ucraina este acum efectiv izolată de piețele financiare internaționale, iar moneda acesteia s-a prăbușit.
Unii politicieni din UE au cerut folosirea activelor rusești înghețate de Occident, inclusiv aproximativ 300 de miliarde de dolari din rezervele băncii centrale ruse, ca bani de reconstrucție pentru Ucraina, odată ce agresiunea se încheie.
Liderii UE îi vor invita pe alții să contribuie la fond, se arată în proiect.
„Consiliul European solicită organizarea în timp util a unei conferințe internaționale pentru a strânge fonduri din Fondul fiduciar de solidaritate pentru Ucraina”, se arată în proiectul de concluzii al summit-ului UE.
Unele orașe din Ucraina nu mai au mâncare decât pentru 3-4 zile
Unele orașe din Ucraina nu au mai mult de trei sau patru zile de alimente, a notat marți agenția de ajutor Mercy Corps, avertizând că sistemul umanitar din țară „este complet defectat”.
„Una dintre cele mai mari preocupări ale noastre în acest moment este vulnerabilitatea lanțului de aprovizionare. Știm că majoritatea municipalităților din zonele în care se confruntă cele mai intense lupte nu au produse esențiale în valoare de mai mult de trei-patru zile, cum ar fi hrana”, a declarat Steve Gordon, consilier de răspuns umanitar al Mercy Corps, care se află în Harkov, locul unde se află unele persoane, relatează CNN.
Cel puțin 70% din populația din Harkov și Sumî este în întregime dependentă de ajutor, a estimat el.
„Acestea sunt zone precum Sumî, cu 800.000 de oameni care se bazează aproape în totalitate pe ajutoarele livrate zilnic. Orașele au nevoie de alimente în valoare de cel puțin o lună, depozitate în diferite depozite în cazul în care sunt atacate”, a spus Steve Gordon.