14 mart. 2022 | 17:26

Rusia nu exclude preluarea controlului total al marilor orașe din Ucraina: „Operațiunea decurge conform planului”

ULTIMA ORĂ
Rusia nu exclude preluarea controlului total al marilor orașe din Ucraina: „Operațiunea decurge conform planului”

Kremlinul a avertizat că Rusia nu exclude lansarea de atacuri militare pentru a prelua controlul deplin asupra marilor orașe ucrainene „care sunt deja înconjurate”, a declarat luni după-amiază un purtător de cuvânt, adăugând că până în prezent nu există ordine de a efectua niciun atac.

Rusia nu exclude preluarea controlului total al marilor orașe din Ucraina

Prim-ministrul ucrainean, Denys Shmyhal, urmează să se adreseze Consiliului Europei la ora 16:00.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că va începe o călătorie în Qatar, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite în încercarea de a „se angaja în cooperare economică”, după ce aliații occidentali au lovit Moscova cu sancțiuni fără precedent pentru invadarea Ucrainei.

SUA spun că Rusia a cerut Chinei ajutor militar pentru războiul din Ucraina. Afirmația vine înaintea unei întâlniri cheie la Roma între înalți oficiali de securitate americani și chinezi, luni.

O nouă rundă de discuții are loc astăzi între Ucraina și Rusia. Discuțiile au loc prin videoconferință după o rundă de discuții nereușită anterioară din Belarus și o întâlnire între miniștrii de externe ai țărilor din Turcia, joia trecută.

Armata rusă a declarat că a ucis până la 180 de „mercenari străini” în loviturile de duminică împotriva poligonului militar Yavoriv din vestul Ucrainei, nu departe de granița poloneză. Această cifră a victimelor nu a putut fi confirmată independent.

UE „finalizează” o nouă rundă de sancțiuni împotriva Rusiei

Șeful politicii externe al Uniunii Europene a declarat că blocul de 27 de țări își finalizează ultima rundă de sancțiuni împotriva Rusiei pentru invazia sa „barbară” a Ucrainei.

Josep Borrell a declarat luni că cel de-al patrulea pachet de măsuri coercitive va viza accesul Rusiei pe piață, apartenența la instituțiile financiare internaționale și sectoarele siderurgice și energetice.

„Enumerăm mai multe companii și persoane care joacă un rol activ în sprijinirea oamenilor care subminează suveranitatea ucraineană. Acesta ar fi o altă lovitură majoră pentru bazei economice și logistice pe care Kremlinul construiește invazia”, a spus Borrell după discuțiile de la Skopie cu prim-ministrul Macedoniei de Nord Dimitar Kovachevski.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski va susține o adresă video în plenul Congresului SUA miercuri după-amiază, la ora 13:00 GMT.

Acest anunț a fost făcut luni de liderii democraților din Cameră și Senat, Nancy Pelosi și Chuck Schumer.
Președintele american Joe Biden s-a confruntat cu apeluri din partea multor membri ai Congresului, democrați și republicani deopotrivă, de a lua o poziție mai dură împotriva Moscovei, ca răspuns la invazia Ucrainei.