Euro a depășit cinci lei acolo unde contează mai mult, pe facturile tale: care este explicația furnizorilor
În teorie, euro nu a depășit niciodată cinci lei la BNR. La momentul redactării acestui material, este evaluat la 4,94 lei. Din păcate, foarte mulți români s-au trezit cu un curs de schimb de peste cinci lei pe facturile la telefonie mobilă, iar explicația este una cât se poate de supărătoare.
În condiții ideale, toate serviciile care îți sunt furnizate pe teritoriul României ar trebui să aibă în spate o valoare financiară în lei. Nu de alta, dar trăim în această țară în care moneda națională continuă să fie leul românesc, iar în urmă cu câțiva ani, a fost dată și o lege prin care se impunea calculul tuturor facturilor în lei.
Problema este că furnizorii de telefonie îți fac oferta în euro, tu te bucuri de ele pentru că sună bine, iar ulterior, pe facturi, te trezești cu valori care nu sunt ancorate în niciun curs pe care îl știi. Mai mult decât atât, aproape niciodată, cursul cu pricina nu are legătură cu BNR-ul, cum te-ai aștepta. Partea cea mai proastă? Acel curs este explicat pe site-ul fiecărui furnizor de telefonie și, cel mai probabil, îl regăsești și în contractul pe care le-ai semnat fără să-l citești.
Euro peste 5 lei la Vodafone, Orange, Telekom și Digi RCS RDS
Mai jos vom extrage din contractele fiecărui furnizor de telefonie din România pentru a explica de ce mulți români s-au trezit cu facturi pe care este trecut un curs de schimb euro/ron de peste 5 lei.
Vodafone – Cursul Euro valabil pentru luna în curs este media cursurilor valutare de vânzare a primelor cinci bănci sistemice din România din ultima zi de joi a lunii trecute. Cursul stabilit este comunicat către magazinele şi partenerii Vodafone.
Institutiile de credit luate ca referinta in acest moment sunt: Banca Comerciala Romana (BCR), Banca Transilvania (BT), Banca Romana de Dezvoltare (BRD), UniCredit Romania si Raiffeisen Bank Romania. Formula de calcul pentru cursul de referinta este media aritmetica a cursurilor de schimb EUR/RON ale celor 5 bănci.
În cazul în care îți încarci o carte preplătită de la Vodafone cu euro, de fapt, plătești Preţ în EUR * Cursul stabilit * TVA, dacă nu cumva încarci la partenerii Vodafone, unde se mai adaugă și adaosul comercial.
Orange – ”Atunci când vrei să reîncarci un cont PrePay, indiferent de modalitatea de reîncărcare pe care o alegi, vei plăti contravaloarea în LEI a valorii reîncărcate, în funcţie de cursul valutar, la care se adaugă TVA-ul de 19%.
Cursul valutar de care se ţine cont atunci când reîncarci este reprezentat de valoarea rezultată ca media cursurilor de vânzare EUR/RON publicate pe site-urile băncilor BRD, Banca Transilvania și ING Bank în ziua lucrătoare anterioară zilei reîncărcării la ora 15:00.
Telekom – ”Cursul de schimb care va fi folosit pentru calculul facturii tale începând cu data de 15 Aprilie 2019 este cursul publicat de către ING Bank România pentru persoane juridice, așa cum se regăsește în tabelul de mai jos: Curs EURO 2022-02-15: 5.0347 Leu (RON)*”
Singuri ancorați în cursul BNR sunt cei de la Digi RCS RDS, după cum se poate vedea și pe site-ul companiei. ”Valoarea este exprimată în Euro și nu include TVA. Plata se va face în lei, cu tot cu TVA, la cursul BNR din ziua reîncărcării.”