16 feb. 2022 | 12:56

România, din nou pe lista rușinii a UE. Ca o consolare, nemții și austriecii sunt în aceeași situație

ACTUALITATE
România, din nou pe lista rușinii a UE. Ca o consolare, nemții și austriecii sunt în aceeași situație

Țara noastră face din nou o figură proastă în plan economic, în fața blocului comunitar. Totuși, vestea cât de cât bună este că în acest clasament rușinos se află și alte state mai puternice, cum ar fi Germania și Austria.

Este vorba despre clasamentul care măsoară creșterea economică a statelor membre ale Uniunii Europene, la finele lui 2021. Conform datelor Oficiului European pentru Statistică (Eurostat), Austria, Germania, România şi Letonia sunt singurele state membre care au raportat un declin al economiei în trimestrul patru din 2021, raportat la precedentele trei luni.

Datele preliminare ale Eurostat, pentru 2021, indică faptul că PIB-ul a urcat cu 5,2% în zona euro şi în blocul comunitar.

De menționat este că pentru toate țările UE pentru care sunt date disponibile, s-au înregistrat creşteri anuale în trimestrul patru din 2021. Pe primele locuri, cele mai puternice avansuri le regăsim în Polonia (7,7%), Ungaria (7,1%) şi Italia (6,4%).

Doar patru țări au înregistrat scăderi, în al patrulea trimestru din 2021

De asemenea, în ultimul trimestru al anului trecut, comparativ cu precedentele trei luni, cele mai mari creşteri ale economiei, în statele UE pentru care sunt disponibile datele, s-au înregistrat în Ungaria (2,1%) şi Spania (2%). Din nefericire, singurele scăderi au fost consemnate în Austria (minus 2,2%), Germania (minus 0,7%), România (minus 0,5%) şi Letonia (minus 0,1%).

Îți amintesc faptul că luni, Institutul Național de Statistică a anunțat că rata anuală a inflaţiei a crescut în ianuarie 2022 la 8,35%. În ianuarie 2022, față de aceeași lună a anului trecut, cel mai mult s-au scumpit gazele. Prețurile acestora au bătut orice record, majorându-se cu 60,99%.

Din nefericire, conform previziunilor BNR, scumpirile vor continua în România, rata anuală a inflației fiind așteptată să atingă o valoare de două cifre. „Prognoza curentă indică majorări mai ample ale prețurilor energiei electrice și ale gazelor naturale după expirarea schemei de compensare. O contribuție inflaționistă mai ridicată în acest an provine și din partea prețurilor combustibililor”, au transmis reprezentanții BNR.