Energia fotovoltaică poate scoate România din sărăcie: cât putem economisi
Schimbările climatice ne afectează din ce în ce mai mult, iar noi trebuie să luăm măsuri în acest sens. Instalațiile de energie fotovoltaică de pe clădirile din patrimoniul oraşelor analizate într-un studiu depăşeşte cu până la de trei ori necesarul instalat pentru acoperirea în întregime a consumului cumulat anual.
Astfel, potrivit unui raport publicat de Greenpeace România, „O resursă nefolosită – Potenţialul fotovoltaic al clădirilor publice din România, care analizează datele oferite de primării din 11 oraşe ale României privind potenţialul solar al clădirilor publice, concluziile sunt următoarele: potenţialul energiei fotovoltaice instalate pe clădirile din patrimoniul oraşelor analizate depăşeşte cu până la de trei ori necesarul instalat pentru acoperirea în întregime a consumului cumulat anual.
Energia fotovoltaică ne poate scoate din sărăcie
Ca referință, suprafaţa totală utilizabilă pe acoperişurile publice din cele 11 oraşe este de peste un milion metri pătraţi, conform Economica. Astfel, potrivit organizaţiei de mediu, 11 oraşe din România pot economisi peste 4 milioane euro anual utilizând doar potenţialul energiei fotovoltaice instalate pe acoperişurile clădirilor din patrimoniul local.
În ceea ce privește costurile de generare a energiei solare pe acoperişurile clădirilor deţinute de administraţiile locale, ele variază între 71 euro/MWh şi 79 euro/MWh, cu mult sub preţurile actuale ale electricităţii pe piaţa spot, care gravitează în jurul valorii de 200 euro/MW.
„Potenţialul fotovoltaic al clădirilor publice din România este mare şi neexploatat. Şi e o pierdere, pentru că energia regenerabilă produsă local este benefică atât pentru autorităţile publice, cât şi pentru comunităţi şi mediu. Criza energetică şi climatică, dar şi condiţiile favorabile energiei verzi la nivel european, impun deblocarea rapidă a acestei resurse. Este în puterea primarilor să acţioneze, să evalueze potenţialul de energie fotovoltaică şi să înceapă implementarea proiectelor. De asemenea, se impune crearea unui cadru legislativ ambiţios, cu ţinte clare şi imediate, care să grăbească acest proces”, a spus Marian Mândru, campaigner pentru climă şi energie în cadrul Greenpeace România, citat de aceeași sursă.