Elena Udrea rămâne în închisoare. ÎCCJ a amânat cererea de suspendare a pedepsei de 6 ani în Gala Bute

Elena Udrea rămâne în închisoare. ÎCCJ a amânat cererea de suspendare a pedepsei de 6 ani în Gala Bute

În urmă cu 46 de zile, Înalta Curte de Casație și Justiție a luat decizia de a elibera mandat de aducere pe numele Elenei Udrea în țară. La momentul deciziei de încarcerare, fostul ministru al Dezvoltării era deja dincolo de graniță, în Bulgaria. S-a emis urgent mandat internațional, iar politiciana era oprită de autoritățile bulgare și încarcerată. De atunci, au avut loc cel puțin trei înfățișări în fața magistraților bulgari. Luni, 23 mai, Udrea joacă ultima carte în condamnarea din dosarul Gala Bute.

Elena Udrea vrea să scape de condamnarea în dosarul Gala Bute

Update: Elena Udrea rămâne în închisoare, după ce judecătorii de la Înalta Curte au amânat cererea depusă de ea privind suspendarea pedepsei.

Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au decis să amâne cererea depusă de fostul ministru pentru suspendarea pedepsei de șase ani cu executare în dosarul Gala Bute.

Elena Udrea a cerut să fie audiată în România, dar a lipsit de la proces, fiind încă în Bulgaria.

Completul format din 5 judecători a decis să amâne luarea unei decizii, susținând că nu există o procedură având în vedere că Elena Udrea este în Bulgaria.

Știrea inițială: Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) dezbate, luni, recursul în casaţie introdus de Elena Udrea, ultima cale extraordinară de atac la care poate apela fostul ministru al Turismului pentru a obţine rejudecarea dosarului Gala Bute.

Elena Udrea face o ultimă încercare de a scăpa de închisoare, dar nu vrea să fie audiată de judecătorii români. Trei avocaţi ai săi au explicat instanţei că fostul ministru a dat o declaraţie în Bulgaria şi că nu mai doreşte să fie audiată prin videoconferinţă. Însă, preşedintele completului de judecată a stabilit, lunea trecută, că politiciana trebuie citată în țara vecină, astfel că procesul a fost amânat, fiind stabilit termen pentru data de 23 mai.

Ce a dezvăluit avocatul său

Cu toate acestea, Udrea este optimistă înaintea verdictului de astăzi. Anunţul a fost făcut de Veronel Rădulescu, avocatul său, în contextul în care ÎCCJ urmează să se pronunțe asupra recursului în casație din dosarul Gala Bute. Apărarea fostului ministru a dezvăluit că Udrea este „optimistă întotdeauna” și speră să primească un răspuns favorabil din partea judecătorilor. Amintim faptul că Elena Udrea a fost condamnată la șase ani de închisoare cu executare, pentru luare de mită și abuz în serviciu.

Prima postare de când a fost arestată preventiv în Bulgaria

Înainte de verdictul ÎCCJ, Elena Udrea a postat, duminică, primul mesaj de când a fost arestată preventiv în Bulgaria. Fostul ministrul critică dur sistemul judiciar din România.

„Sunt 46 de zile de când sunt arestată ilegal, ca urmare a unei halucinante decizii a ICCJ. Decizie prin care mi s-a respins contestaţia în anulare doar mie dintre toate dosarele similare (Sova, Pop, Nită, Valcov, Bâca, etc). Mi s-a refuzat doar mie dreptul de a fi rejudecată legal în dosarul „Gala Bute”.

Din motive inexplicabile juridic, 4 din 5 judecători au decis în cazul meu să încalce decizia CCR, care stă la baza tuturor acestor contestaţii, şi să se contrazică cu ceea ce ei înşişi au spus în celelalte cazuri, care toate sunt acum în rejudecare, iar cei implicaţi sunt toţi evident în libertate. (…)”, a scris aceasta pe Facebook.

Concluzia finală a postării Elenei Udrea este că, în cazul său, condamnarea dată în dosarul „Gala Bute” ar fi una ilegală, pe fond.

Citește și: