Bulgaria ar putea adera la euro în 2024. Ce condiții trebuie să îndeplinească

Bulgaria ar putea adera la euro în 2024. Ce condiții trebuie să îndeplinească

Bulgaria va adopta moneda euro la 1 ianuarie 2024, aşa cum a decis precedentul Guvern, au transmis vicepremierul Assen Vassilev şi ministrul Inovării, Daniel Lorer. Astfel, planul pentru aderarea la zona euro rămâne acelaşi cu cel anunţat de Banca Naţională a Bulgariei şi Ministerul de Finanţe, la 30 iunie 2021. Acesta permite adoptarea imediată a euro, fără o perioadă de tranziţie.

Bulgaria trece la moneda euro în 2024

Bulgaria va trece la moneda unică europeană la 1 ianuarie 2024, fără o perioadă de tranziție, „aşa cum a decis Guvernul anterior”, au transmis cei doi înalți oficiali de la Sofia. Planul adoptării euro a fost anunţat încă din iunie 2021, de către Banca Naţională a Bulgariei şi Ministerul Finanţelor.

„Există două sau trei termene limită în acest plan, dar nimic nu s-a schimbat din 30 iunie 2021. Toţi cetăţenii, nu doar parlamentarii, au la dispoziţie aproape un an să se familiarizeze cu planul”, a explicat Asen Vassilev.

„În general, mesajul nostru politic este că data de 1 ianuarie 2024 este sprijinită de toată lumea, la partea tehnică lucrează Ministerul de Finanţe şi toţi factorii implicaţi”, a spus şi Daniel Lorer, care le-a cerut politicienilor să adopte planul final cât mai repede, după pregătirea analizei necesare.

Condiții pentru ca țara vecină să adere la zona unică

Având un produs intern brut per capital situat la jumătate faţă de media din Uniunea Europeană, Bulgaria speră că aderarea la zona euro va reduce decalajul care o separă de ţările bogate din Occident. Totuși, țara vecină îndeplineşte criteriile nominale pentru adoptarea euro, având una dintre cele mai mici datorii din blocul comunitar.

Cu toate acestea, pentru a-şi putea atinge obiectivul de aderare la euro, Bulgaria trebuie să convingă restul statelor membre că este serioasă în privința combaterii corupţiei. Mai mult, guvernul de la Sofia trebuie să asigure populația că trecerea la euro nu va conduce la preţuri mai mari.

De remarcat că ultima extindere a zonei euro datează din 2015, când Lituania a devenit al 19-lea stat membru al blocului monetar. Deşi toate țările membre UE, cu excepţia Danemarcei, sunt obligate să adere la euro, puţine națiuni fac eforturi serioase pentru a se alătura.

România nu îndeplinește criteriile

Potrivit unui raport publicat de Comisia Europeană în 2020, țara noastră nu îndeplineşte niciunul dintre cele patru criterii economice necesare pentru adoptarea monedei euro. Nemulțumirile vizează stabilitatea preţurilor, soliditatea finanţelor publice, stabilitatea cursului de schimb şi convergenţa ratelor dobânzilor pe termen lung.

Citește și: