11 apr. 2022 | 14:53

E o minune că românii cu salarii mici reușesc să supraviețuiască scumpirilor: cât a ajuns să coste traiul de bază, acum

ACTUALITATE
E o minune că românii cu salarii mici reușesc să supraviețuiască scumpirilor: cât a ajuns să coste traiul de bază, acum

Tot mai multe analize și rapoarte indică faptul că, din punct de vedere matematic, multor români le este practic imposibil să-și asigure existența, într-o perioadă marcată de scumpiri în lanț și cu prea puține majorări salariale sau de alte venituri.

Dacă analizăm numai costurile de consum, de la un an la altul, observăm, per familie, că se strânge o sumă cât o treime din salariul minim net pe economie. De acești bani românii trebuie să dispună, pentru a-și asigura măcar nevoile de consum, nu vorbim despre alte cheltuieli, poate și ele la fel de importante.

Astfel, în primăvara anului trecut, cheltuielile de consum ale unei familii din țara noastră erau evaluate la 2.800 de lei. Acum, pe fondul inflației accelerate și a scumpirilor semnificative din ultima perioadă, această sumă a ajuns la nu mai puțin de 3200 de lei/ familie.

Oamenii au început să dacă sacrificii

În timp ce bunurile de consum s-au scumpit semnificativ, veniturile românilor au înregistrat (acolo unde au fost majorări, desigur), creșteri modeste, care nu acoperă rata anuală a inflației, despre care Banca Națională a României anticipează că va depăși pragul de 11% la vară.

Ei bine, trebuie notat faptul că Executivul de la București promite să ajute cu noile măsuri de sprijin 12 milioane de români sau, conform ministrului Muncii, jumătate din populația țării.

„Din păcate, ce cumpăram cu 200 de lei, cumpăram acum cu 350 de lei. O mare parte din aceste măsuri le ducem la coaliție pentru a-i sprijini pe cei mai vulnerabili. Sunt în jur de 12 milioane de cetățeni români care vor fi ajutați, fie că le apărăm locurilor de muncă, fie că prevenim abandonul școlar, fie care mărim tichetele de masă, fie că mărim norma de hrana în spirale, centre de plasament, azile pentru bătrâni. Nu este un titlu de glorie pentru nou, poate ar trebuie să facem mai mult, dar facem in aşa fel încât să ducem banii şi spre economie, dar și spre cetățeni vulnerabili, să nu dezechilibrăm şi din dorința de a face bine să facem mai rău”, a declarat ministrul Muncii.

Până se vor materializa noile măsuri, românii au început să facă sacrificii și să își reorganizeze bugetul. De exemplu, au început să dispară banii alocați pentru mesele sau ieșirile în oraș. Tot mai mulți dintre conaționalii noștri preferă, din cauza scumpirilor, să gătească acasă și să renunțe la orice cheltuieli sau activități care nu sunt de strictă necesitate.