Document. Cum pierdem sute de miliarde de euro, politicienii evită să vorbească despre asta, dar totul a ieșit la iveală
Un document oficial publicat de gigantul elveţian de reasigurări Swiss Re scoate la iveală o catastrofă financiară pentru noi toți. Ni se scurg sute de miliarde de euro printre degete. Nu prea am auzit politicieni care sa abordeze această problemă, deși este de ordin global și vitală pentru noi, dar și pentru generațiile viitoare.
Concret, documentul celor de la Swiss Re arată cât de mulți bani pierdem în zilele noastre, din cauza catastrofelor naturale.
Ca să-ți faci o idee despre cât de gravă e situația, numai în primele 11 luni ale anului curent, suma se ridică la 115 miliarde de dolari, respectiv 110 miliarde de euro.
Desigur, este vorba despre costul total al catastrofelor naturale ce s-au întâmplat în 2022 la scară planetară.
”Dezvoltarea urbană, acumularea bogăţiilor în zone afectate de catastrofe, inflaţia şi modificările climatice sunt factori-cheie care transformă condiţiile meteorologice extreme în pierderi care cresc neîncetat (…)
Atunci când uraganul Andrew a lovit, în urmă cu 30 de ani, nu se mai produsese niciodată înainte vreun eveniment care să antreneze pierderi în valoare de 20 de miliarde de dolari, însă în prezent sunt şapte uragane de acest tip numai în ultimi şase ani”, au ținut să explice reprezentanții companiei elvețiene.
Viitorul arată sumbru, avertismentul care te lasă „mască”
Din nefericire, nici viitorul nu arată deloc într-o manieră mai optimistă. Experții Organizației Națiunilor Unite trag un semnal de alarmă și spun că starea climatică a planetei se deteriorează. Prin urmare, riscăm să devină o banalitate la ordinea zilei catastrofele naturale.
Într-un nou raport, Oficiul Naţiunilor Unite pentru Reducerea Riscului de Dezastre subliniază că dezastrele se multiplică rapid în întreaga lume ca urmare a schimbărilor climatice provocate de acţiunea omului şi a gestionării defectuoase a riscurilor. Conform analizei de specialitate, între 350 şi 500 de dezastre la scară medie şi mare au avut loc în fiecare an în cursul ultimelor două decenii. În ceea ce privește costul acestora, suma s-a ridicat, în medie, la aproximativ 170 de miliarde de dolari pe an, în decursul ultimului deceniu.
Pe cale de consecință, pagubele riscă să crească și ele, deci să pierdem din ce în ce mai mulți bani în această direcție, în loc să-i folosim în alte scopuri, de care avem atât de mare nevoie!