30 mai 2022 | 13:57

Doar aici să nu lucrezi în România: domeniul în care salariul mediu este un lux pentru 82% dintre angajați

ACTUALITATE
Doar aici să nu lucrezi în România: domeniul în care salariul mediu este un lux pentru 82% dintre angajați

Nimic nu este mai trist decât să activezi într-un domeniu în care aproape toți angajații o duc prost sau foarte prost. Din păcate, aceasta este realitatea angajaților din turism, acești români care se descurcă la fel de bine cu banii precum cei de la pază și protecție.

Nu mai puțin de 82% dintre angajații din turism au salarii mai mici decât salariul mediu net pe economie. Situația este foarte similară cu cei din Sport & Wellness, respectiv Pază și protecție. Cei mai mulți angajații care au ales să-și dedice viața turismului trebuie să trăiască din 2000 – 3000 de lei pe lună, aproximativ 42% dintre ei. Nu toți ceilalți au însă salarii mai mari, 21,7% fiind nevoiți să se descurce cu mai puțin de 2000 de lei. Doar 4,1% din angajați au salarii de peste 7000 de lei, pe când 14,2% se încadrează între 4000 și 7000 de lei, conform aceleiași analize.

Cât gravă este situația în turismul românesc pentru angajați

„Turismul se numără printre domeniile cele mai afectate de evenimentele ultimilor ani. Începând însă cu luna martie a acestui an, care a adus ridicarea tuturor restricţiilor impuse de pandemie, volumul recrutărilor a atins din nou un maxim istoric şi în acest domeniu. Cu toate acestea, în plin sezon turistic, interesul candidaţi pentru joburile disponibile se menţine temperat, la acest lucru contribuind şi salariile mici pe care Turismul le oferă. Astfel, conform datelor Salario, comparatorul de salarii marca eJobs, 82% dintre angajaţii din domeniu câştigă sub salariul mediu net pe economie, care, în luna martie, a fost de 3.937 lei”, se precizează într-un comunicat transmis luni AGERPRES.

Cu alte cuvinte, problemele cu forța de muncă nu se vor vindeca prea curând pe meleaguri mioritice. ”Deficitul de forţă de muncă din Turism reprezenta o problemă şi înainte de pandemie, însă acum aceasta s-a acutizat şi mai mult din cauza fenomenului cu care ne-am confruntat în ultimii doi ani, când am văzut o migrare masivă a candidaţilor către alte domenii, mai stabile, dar şi cu salarii mai mari. Cel mai mult se recrutează în acest moment agenţi de turism, recepţioneri şi personal pentru curăţenie”, a declarat Roxana Drăghici, Head of Sales la eJobs România.

Dacă ești curios de câteva salarii, un agent de turism câștigă în medie 2600 de lei. Acesta își poate spori veniturile prin bonusuri și comisioane de vânzări, dar se pot bucura și de vacanța la prețuri foarte bune. Cele mai mici salarii sunt pentru barman – 1750 de lei și hostess – 1700 lei. Salariul mediu net pentru un Director General din domeniul turismului este de 9000 de lei, dar există și excepții de 18.000 de lei net. Un Director Financiar poate ajunge la 15.000 de lei, dar media este de 9000 lei la nivel național. Salariul mediu pentru un bucătar este de 4000 de lei, în timp ce excepțiile sar până la 15.000 lei. În mod previzibil, cele mai mari salarii din domeniu sunt în Cluj și București, pe când cele mai mici, în Câmpina și Reșța.
La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele