Dirty Dancing a „îmbătrânit” onorabil: de ce pelicula este încă foarte actuală, la 35 de ani de la lansare
La vremea respectivă, adică în anii ’80, „Dirty Dancing” a fost considerat unul dintre cele mai bune filme ale perioadei, primind recenzii pozitive atât din partea criticilor, cât și din partea cinefililor.
În general, filmele făcute în acele timpuri nu se mai raportează lumii actuale – nu în întregime, cel puțin. Motivul este unul destul de simplu: valorile acelor vremuri nu mai coincid aproape deloc cu cele din prezent, așadar devine greu să mai iei în serios un film, în condițiile în care el nu se poate raporta la realitatea cotidiană. Cel mult, îl poți privi ca pe un film document, dacă vrei neaparat să vezi cum se făcea cinematografia înainte ca tu să te naști (sau, în funcție de caz, atunci când erai copil).
Iar dacă în cazul majorității filmelor, ceea ce am spus adineauri se aplică „mănușă”, excepție de la regulă face „Dirty Dancing” care, în mod excepțional, tratează teme considerate, în acele timpuri, ca fiind tabu, cu o lejeritate impresionantă.
De ce „Dirty Dancing” e încă un film actual
Firește, în „Dirty Dancing” nu vei vedea tehnologia prezentului, întrucât a fost lansat în 1987, iar scenariul este plasat în anii ’60. Mai mult, nu vei avea parte nici de cadre surprinzătoare, din punct de vedere tehnic, însă nici de efecte speciale, așa cum poate ești obișnuit.
În schimb, filmul abordează teme care sunt de actualitate abia acum. Spre exemplu, tema avortului este dezbătută în așa fel încât nu se pune presiune pe personajul în cauză, dându-i privitorului senzația că vorbim despre un lucru normal, pe care orice femeie are dreptul să îl facă. Ceea ce, haideți să fim serioși, nu era atât de des întâlnit în vremuri de demult, mai ales luând în calcul faptul că acțiunea este plasată într-o perioadă de mare tulburare, atunci când vorbim despre raportul dintre feminism și misoginie.