26 apr. 2022 | 18:11

Directorul general al AIEA anunță un nivel anormal de radiații la Cernobîl. CNCAN dezminte informațiile cu privire la îngrijorarea radiațiilor

ULTIMA ORĂ
Directorul general al AIEA anunță un nivel anormal de radiații la Cernobîl. CNCAN dezminte informațiile cu privire la îngrijorarea radiațiilor

Update: Directorul general al Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice (AIEA), Rafael Grossi, a venit cu noi precizări despre situația de la Cernobîl. Oficialul a declaeat că nivelul radioactivităţii în Centrala Nucleară avariată de la Cernobîl, în Ucraina, este ”în limita normală”

”Nivelul (radioactivităţii) a crescut în anumite momente, când ruşii au adus în zonă echipament greu şi când au plecat”, a declarat Rafael Grossi presei, fără să prezinte cifre precise.

Nivel ridicat de radiații la fosta centrală nucleară de la Cernobîl. Anunțul făcut de specialiști

De altfel, Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) intervine și spune că sistemul de monitorizare a radioactivitatii mediului de pe teritoriul Ucrainei functioneaza normal și nu indică depășiri peste valorile normale.

„În prezent, toate instalațiile nucleare de la Cernobîl și de pe teritoriul Ucrainei sunt în stare sigură și nu există un pericol pentru mediu sau populație. Totodată, menționăm că măsurătorile efectuate la nivel național confirmă valori normale ale nivelului de radiații.

CNCAN, prin Centrul Operativ pentru Situații de Urgență, urmărește în permanență evoluția situației din punct vedere al monitorizării radiologice.

În România, nivelul radiațiilor este monitorizat permanent prin Rețeaua Națională de Supraveghere a Radioactivității Mediului (RNSRM), din cadrul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM). Specialiștii din Laboratorul Național de Referință Radioactivitate verifică datele monitorizate 24/7 și le transmit Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, astfel încât să se asigure o informare promptă a factorilor de decizie naționali și internaționali, precum și a populației”, se arată într-un comunicat al CNCAN.

Știrea inițială: E alertă la fosta centrală nucleară de la Cernobîl. Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat că sunt niveluri „anormale” de radiații. Șeful Agenției atomice a Națiunilor Unite a adăugat că motivul pentru care s-a ajuns la această situație este ocuparea zonei centrale de către ruși și spune că acest lucru s-a dovedit a fi ”foarte periculos”.

„Au fost unele momente în care nivelurile au crescut, din cauza deplasării echipamentelor grele aduse aici și apoi mutate de forțele ruse când au plecat. Monitorizăm situația zi de zi (…) Situația a fost complet anormală și foarte, foarte periculoasă”, a spus Grossi.

Rușii au reușit încă de la începutul invaziei, adică de pe 24 februarie, să captureze fosta centrală de la Cernobîl. Trupele au rămas acolo timp de câteva săptămâni.

Atunci apăruseră informații că trupele ruse ar fi săpat șanțuri în zona contaminată radioactiv, cunoscută drept „Pădurea roșie”.. AIEA a trimis, marți, o echipa de experți în siguranță nucleară la Cernobîl pentru a livra echipamente, pentru a evalua nivelurile de radiații și pentru a ajuta la restabilirea sistemelor de protecție și monitorizare.

Militari din trupele rusești de la Cernobîl, aduși în Belarus la un spital. Aceștia au fost puși să sape tranșee în cea mai radioactivă zonă

De altfel, presa străină titra la finalul lunii martie că șapte autobuze pline cu militari ruși care ar fi fost expuși radiațiilor în zona fostei centrale de la Cernobîl ar fi ajuns la un spital din Belarus. Agenția UNIAN relatează că aceștia ar avea sindromul iradierii acute.

Mai multe persoane au confirmat că soldații din convoi nu au folosit niciun echipament anti-radiații. Al doilea angajat de la Cernobîl a spus că a fost „sinucigaș” pentru soldați, deoarece praful radioactiv pe care l-au inhalat ar putea provoca boli grave.

O zonă uriașă din jurul Cernobîlului este interzisă accesului, dar Pădurea Roșie este considerată atât de puternic contaminată încât nici măcar lucrătorii centralei nucleare nu au voie să meargă acolo.

„Nimeni nu merge acolo… pentru numele lui Dumnezeu”, a declarat Valery Seida, director general interimar al centralei de la Cernobîl,