Decizia luată de Comisia Europeană și Moderna cu privire la vaccinurile covid. Ce se întâmplă cu livrările
Comisia Europeană (CE) și Moderna au ajuns la un acord pentru a răspunde mai bine nevoilor țărilor UE în ceea ce privește vaccinurile Covid-19 pentru sfârșitul verii și perioada de iarnă, a anunțat CE la 9 august.
Înțelegerea dintre CE și Moderna privind vaccinurile anti-covid
„Acest lucru va asigura accesul autorităților naționale la vaccinuri, inclusiv la vaccinurile adaptate la variante, dacă sunt autorizate, în momentul în care au nevoie de ele pentru propriile campanii de vaccinare și pentru a-și sprijini partenerii mondiali”, a precizat CE.
Acordul va adapta calendarele contractuale de livrare convenite inițial.
Dozele programate inițial pentru livrare în timpul verii vor fi livrate acum în septembrie și în perioada de toamnă și de iarnă 2022, când este mai probabil ca țările UE să aibă nevoie de stocuri suplimentare de vaccinuri pentru campaniile naționale și pentru a-și îndeplini angajamentele de solidaritate internațională, se arată în comunicat.
De asemenea, acordul garantează că, în cazul în care unul sau mai multe vaccinuri adaptate primesc autorizația de introducere pe piață, țările UE pot alege să primească aceste vaccinuri adaptate în cadrul contractului actual.
Înțelegerea asigură 15 milioane de doze care conțin Omicron de la Moderna
În acest context, la cererea unor țări din UE, acordul asigură, de asemenea, 15 milioane de doze suplimentare de vaccinuri candidate de rapel care conțin Omicron de la Moderna, sub rezerva autorizării de introducere pe piață în termene care să permită utilizarea acestor doze pentru campaniile lor de vaccinare.
Comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides, a declarat:
„Creșterea ratelor de vaccinare și de rapel cu Covid-19 va fi crucială în momentul în care ne planificăm pentru lunile de toamnă și de iarnă.
„Pentru a asigura cât mai bine pregătirea noastră comună, țările UE trebuie să dispună de instrumentele necesare”, a declarat Kyriakides.
„Acest lucru include vaccinuri adaptate la variante, pe măsură ce sunt autorizate de către Agenția Europeană pentru Medicamente. Acest acord va garanta că țările UE vor avea acces la dozele de vaccin de care au nevoie la momentul potrivit pentru a ne proteja cetățenii”, a spus ea.
Milioane de doze de vaccinuri în Europa
După mai bine de doi ani de pandemie, producătorii de vaccinuri au produs miliarde de doze de vaccin în Europa și au exportat multe dintre acestea în țările cu venituri mici și mijlocii. În Europa, multe țări au înregistrat în ultima vreme o scădere a cererii.
Modificarea vine după ce oficialii din domeniul sănătății din UE au avut o întâlnire luna trecută pentru a discuta o renegociere a contractelor de vaccinare pe fondul scăderii cererii. Separat, ministerul sănătății din Bulgaria, țara cu cea mai scăzută rată de vaccinare din UE, a cerut un „dialog deschis” cu Comisia și companiile farmaceutice.