De ce refuză medicii de familie să distribuie pastilele de iodură de potasiu

De ce refuză medicii de familie să distribuie pastilele de iodură de potasiu

Recent, câteva patronate ale medicilor de familie din țară au transmis un apel către Ministerul Sănătății prin care aduc la cunoștință faptul că nu au fost puși în temă cu privire la activitatea de distribuție a pastilelor de iod, iar această atribuție riscă să le blocheze activitatea medicală, conform Mediafax.

Medicii de familie nu vor să distribuie pastilele de iodură de potasiu

Este vorba despre patronatele medicilor de familie din județele TImiș, Bistrița-Năsăud, Iași, Galați, Vrancea, Teleorman, Vâlcea, Bihor și Sibiu. Toate au decis să transmită un apel către Ministerul Sănătății, spunând că solicită să se ia act de poziția medicilor specialiști de medicină de familie cu privire la distribuirea comprimatelor de iodură de potasiu prin cabinetele acestora, fără consultarea prealabilă a reprezentanților medicilor de familie.

„Orice atribuție administrativă așa cum este și cea recent anunțată, aduce medicii specialiști de medicină de familie în situația de a-și vedea blocată activitatea medicală, respectiv serviciile medicale acordate pacienților înscriși pe listele lor. Medicii de familie sunt furnizori privați de servicii medicale de asistență medicală primară, care acordă aceste servicii în baza unui contract civil încheiat cu casele județene de asigurări de sănătate”, găsim notat în apelul transmis MS.

În urmă cu scurt timp, ministrul Sănătății Alexandru Rafila a anunțat că medicii de familie urmează să fie implicați în distribuirea comprimatelor cu iodură de potasiu.

„La fel ca și decizia distribuirii tichetelor de masă persoanelor vaccinate împotriva COVID-19 cu schema completă de vaccinare prin cabinetele medicilor de familie vaccinatori, acest ultim anunț ne determină să facem un apel de urgență pentru a modifica procedurile referitoare la distribuirea pastilelor de iodură de potasiu, înainte de a provoca dificultăți și chiar blocaje în acordarea serviciilor medicale de asistență medicală primară.

Așa cum am arătat atunci când am solicitat decidenților să elimine prevederea conform căreia distribuirea tichetelor de masă persoanelor vaccinate împotriva COVID-19 se face prin cabinetele de medicină de familie, procedura de acordare a tichetelor, prin documentația care se impune a fi întocmită încarcă și mai mult atribuțiile administrative ale medicilor de familie.

În aceste condiții medicii de familie nu-și pot exercita profesia, fiind blocați de birocrația instituită de actele normative ce le reglementează activitatea. Menționăm că acordarea tichetelor de masă obligă la contactarea pacienților vaccinați, care să fie chemați să se întoarcă în cabinet, să fie programați pentru ridicarea tichetelor, să se întocmească registrul de evidenţă, să se completeze tichetele de masă (câte cinci pentru fiecare persoană vaccinată) cu datele personale ale beneficiarilor, acestea urmând să fie completate la momentul distribuirii acestora.

Toate aceste operațiuni consumă din timpul acordat pacienților și afectează grav calitatea actului medical, în aceste condiții medicii de familie fiind nevoiți să renunțe la vaccinarea în cabinete”, au spus medicii.

Cu toate acestea, cu privire la distribuția pastilelor de iodură de potasiu de către medicii de familie, se pare că aceștia „nu sunt furnizori de astfel de produse”.