Cine trebuie să ia pastila „anti bombă nucleară”, în caz că Putin apasă pe butonul roșu

Cine trebuie să ia pastila „anti bombă nucleară”, în caz că Putin apasă pe butonul roșu

Farmaciile au fost luate cu asalt de către români în contextul actualului conflict armat de pe teritoriul Ucrainei. Mulți români se întreabă cine anume ar trebui să ia pastila „anti bombă nucleară”, având în vedere amenințările lui Putin.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății a vorbit despre acest fenomen și despre ce măsuri au fost luate în cazul în care România ar putea suferi un astfel de atac.

Acesta a afirmat că Antibiotice Iași urmează să înceapă producția de pastile cu iod, în eventualitatea unui astfel de atac din partea Rusiei. Potrivit acestuia, Antibiotice Iași va produce 2,5 milioane de pastile în doar 48 de ore. Autoritățile au afirmat că necesarul la nivelul României ar fi de 30 de milioane de astfel de pastile.

”Nu este vorba despre un panaceu universal este vorba despre o substanță care acționează țintit la nivelul tiroidei”, a transmis Alexandru Rafila.

În cazul unui atac nuclear din partea Rusiei, ministrul Sănătății a afirmat că nu vor fi probleme, însă avertizează că iodura de potasiu „nu este panaceu universal, nu se ia preventiv”, fiind recomandat doar unei anumite categorii de persoane.

”Începând de mâine, compania Antibiotice Iași va fabrica o mare cantitate, într-un ritm de 2,5 milioane de pastile în 48 de ore. Nu cred că o să fie probleme. Aș vrea un lucru să fie clar pentru toată lumea: iodura de potasiu nu este panaceu universal, nu se ia preventiv. Se administrează strict la indicație pentru o anumită categorie de persoane”, a mai afirmat Alexandru Rafila.

Pastila „anti bombă nucleară” ar trebui administrată cu precauție

Alexandru Rafila a transmis că în urma unui necesar efectuat de către INSP și Comisia de endocrinologie a Ministerului Sănătății, la nivelul țării ar fi nevoie de un maximul de 30 de milioane de astfel de comprimate de iodură de potasiu.

”Ele vor fi duse la direcțiile de sănătate publică, important este să ajungă în cât mai scurt timp la nivelul fiecărei primării. Nu e vorba despre vreun panaceu universal este vorba despre o substanță care acționează țintit la nivelul tiroidei”, a mai afirmat ministrul.

În cadrul Digi24, premierul Nicolae Ciucă a vorbit despre pastilele de iod, afirmând că în prezent, există un anumit număr de astfel de comprimate care ar fi insuficient. Așadar, la nivelul Ministerului Sănătății s-a stabilit să se ia legătura cu producătorii de medicamente pentru ca actualul stoc să fie completat.

De asemenea, premierul a mai afirmat că este vorba despre substanța activă care trebuie să vină în țară. În ceea ce privește pericolul nuclear, Nicolae Ciucă a spus că el crede cu tărie că nu se va ajunge la o astfel de acțiune, nici măcar într-un mod accidental. Așadar, înainte de a apela la soluția acestor pastile, cel mai bine este să te consulți cu medicul înainte de a hotărî să administrezi iodură de potasiu.

Citește și: