De-abia acum încep să se vadă efectele războiului: iată primele cifre, care vor afecta pe toată lumea, chiar dacă nu e implicată direct
La aproape trei săptămâni de când Rusia a decis să invadeze Ucraina, analiștii încep să afișeze primele cifre legate de efectele în plan economic ale războiului de la graniță. Impactul este devastator în privința hranei. Cu toate acestea, autoritățile române ne transmit că nu avem motive de îngrijorare, fiindcă țara noastră produce cantități foarte mari de cereale.
Conform datelor recent apărute în spațiul public, autoritățile au estimat că, din cauza conflictului militar, peste 13 milioane de tone de cereale nu vor mai ajunge în piață. Mai mult, vorbim și despre un minus de 6 milioane de tone de porumb și minus 200.000 de tone de orz.
Ce se întâmplă între Rusia și Ucraina ne va afecta pe toți
Din nefericire pentru întreaga omenire, cele două state implicate în război au o poziție strategică pe piața alimentară a lumii.
Deja asistăm la scumpiri importante de preț, în privința hranei și cerealelor. Pe piața europeană, grâul a crescut cu 34%, de la 269,25 EUR/tona în prima zi din februarie la 360,75 EUR/tonă miercuri la închidere, cu vârful chiar la 390 EUR. În cazul grâului tranzacționat futures în SUA, prețul a atins miercuri limita de variație ascendentă, la 10,56 dolari/busel (unitate de aprox. 35,24 de litri, sau 27,2 kg grâu, 25,47 kg porumb). Pentru porumb, avansul a fost de la 253 la 355 EUR/tonă între 1 februarie și 2 martie, însemnând o apreciere de 40%. Creșterile sunt neobișnuit de puternice, cu variații rapide în interval foarte scurt de timp, arată datele unei analize XTB.
Atât Rusia, cât și Ucraina sunt mari producători de alimente, Ucraina este cel mai mare producător mondial de ulei de floarea-soarelui, cu Rusia pe locul doi, potrivit S&P Global Platts. Ele cumulează nu mai puțin de 60% din producția globală. De parcă toate aceste date nu erau suficiente, cele două țări reprezintă 28,9% din exporturile globale de grâu, potrivit JP Morgan.
“Conflictul de la Marea Neagră a perturbat fluxul de cereale din regiune și a provocat mari pierderi de energie și incertitudine în comerțul mondial cu cereale. Ucraina a suspendat operațiunile portuare pentru activități comerciale din 24 februarie.
Circulația cerealelor rusești prin Marea Neagră este, de asemenea, afectată de nivelul excepțional de mare al primelor de asigurare pentru nave.
În plus, sancțiunile care au fost aplicate fac ca activitățile comerciale să fie o provocare. Ca răspuns, prețurile cerealelor au crescut vertiginos pentru toți exportatorii importanți”, se arată în prima prognoză a USDA după invazia Ucrainei de către Rusia.
Deși aceste cifre indică foarte clar faptul că situația la nivel global e una sensibila, autoritățile romane ne spun că peste România nu va veni nici foametea, nici criza alimentară. Din acest motiv, ministrul Agriculturii le cere românilor să nu cumpere mai mult decât au nevoie, fiindcă nu există pericole pe zona hranei.
„În niciun caz nu e nevoie de stocuri, că România e o țară stabilă din punct de vedere al asigurării alimentelor de bază pentru populație. Ce se întâmplă azi e oarecum firesc, că emoția socială a românilor a crescut. Criza pandemică, criza la energie și gaze și-au pus amprenta asupra tuturor aspectelor vieții (…)
Românii sunt îngrijorați, dar nu vom ajunge niciodată în situația în care să vorbim în România de foamete, de criză alimentară,de lipsa alimentelor de bază, că noi suntem o țară care produce”, a spus oficialul, într-o emisiune B1 TV.