11 mart. 2022 | 12:13

„Europa trebuie să producă mai multă hrană”: care e, de fapt, adevărul din spatele crizei alimentare mondiale

ACTUALITATE
„Europa trebuie să producă mai multă hrană”: care e, de fapt, adevărul din spatele crizei alimentare mondiale

În contextul invaziei din Ucraina, Europa trebuie să evite o criză alimentară.  Așadar, Europa trebuie să producă mai mult.

O posibilă criză alimentară mondială ar fi cauzată de oprirea „probabilă” a unor exporturi de cereale ruse şi ucrainene, a declarat recent ministrul francez al Agriculturii, Julien Denormandie. Ministrul a afirmat că Franţa nu se teme de vreo penurie, dar că „vor exista efecte asupra costurilor de producţie, de exemplu asupra alimentaţiei animale”. În aceeași declarație, Denormandie a spus că, dincolo de Franţa, se teme de o criză alimentară mondială în 12-18 luni.

„Rusia şi Ucraina reprezintă aproximativ 30% din importurile mondiale de grâu. În jurul Mediteranei, există foarte multe ţări dependente de exporturile de grâu din Rusia şi Ucraina. În acelaşi timp, zona este afectată de o secetă puternică”, a spus el. „În contextul unei opriri probabile a unei părţi a exporturilor ucrainene sau ruse de grâu, dar şi de alte cereale precum porumbul sau floarea-soarelui, Europa trebuie să îşi asume misiunea nutritivă”, a mai declarat ministrul francez.

„Europa trebuie să producă mai mult”

În concepția acestuia, Europa trebuie să producă mai mult. Continentul nostru are unele dintre cele mai fertile soluri din lume.

“Trebuie ca Europa să aibă capacitatea să producă mai mult, pentru a putea de asemenea sprijini alte ţări care nu au nimic de-a face cu conflictul, dar care sunt afectate în accesul la alimentaţie, în special pe continentul african şi mai ales în nordul Africii”, a adăugat Julien Denormandie.

În acest context, Uniunea Europeană ar putea ridica embargoul privind importul de cereale modificare genetic din SUA şi America Latină. Acest lucru s-ar putea întâmpla pentru a-i ajuta pe fermierii care au probleme cu perturbările de aprovizionare create de războiul din Ucraina.

Spania şi Franţa au propus o excepţie pentru produsele agricole cu urme de ierbicide pentru a creşte stocurile şi a găsi surse alternative de aprovizionare, în principal pentru porumb. Porumbul este un ingredient cheie pentru producţia de nutreţuri animale