De 20 de ani nu s-a mai întâmplat așa ceva cu banii noștri: piața monetară e zguduită din temelii

De 20 de ani nu s-a mai întâmplat așa ceva cu banii noștri: piața monetară e zguduită din temelii

Tensiunile geopolitice și criza inflaționistă zguduie din temelii piețele monetare ale lumii, iar analiștii anticipează că în curând vom asista la un fenomen care nu s-a mai văzut de două decenii. Este vorba despre faptul că euro ar putea ajunge la paritate cu dolarul american.

Analiștii economici susțin că e doar o chestiune de timp până când euro și dolarul american vor ajunge la paritate, iar acest fenomen este explicat prin faptul că, în contextul actual, investitorii au mai multă încredere în moneda americană. Euro nu mai este văzut ca demn de investiții, motiv pentru care încrederea în dolar crește, iar odată cu ea, și valoarea acestuia pe piața monetară globală.

Totul se va întâmpla în următoarele șase luni

Estimările specialiștilor de la Financial Times indică un orizont de timp de șase luni pentru a se materializa predicția descrisă mai sus.

Economiștii citați de FT susțin că euro va începe să scadă, deoarece amenințarea crescândă a recesiunii împiedică Banca Centrală Europeană să ridice ratele dobânzilor peste zero.

Vincent Mortier, director de investiții la Amundi, a declarat că se aștepta ca BCE să acorde prioritate menținerii sub control a costurilor împrumuturilor guvernamentale în detrimentul luptei împotriva inflației. O astfel de decizie ar lăsa banca centrală din zona euro și mai în urmă față de Rezerva Federală a SUA în lupta împotriva inflației și ar duce euro la 1 dolar pentru prima dată din 2002, a spus oficialul într-un interviu pentru Financial Times.

Acesta fiind contextul, în următoarele șase luni euro ar putea ajunge la paritate cu dolarul american.

„Vedem euro la paritate [cu dolarul american] în următoarele șase luni”, a spus el.

Sunt deja semne clare că acest scenariu este destul de credibil, dacă ținem cont de faptul că moneda unică europeană a coborât deja la un minim din ultimii cinci ani, aproape de 1,03 dolari.

„Euro în sine nu este o monedă atractivă în acest moment”, a spus Francesco Pesole, strateg valutar la ING Groep NV. În timp ce banca olandeză își menține prognoza oficială a euro pentru următoarele șase luni la 1,05 dolari, Pesole admite că puterea dolarului și volatilitatea pieței înseamnă că este probabil să ajungem la paritate între euro și dolarul american.

Citește și: