Cutremurul din Mexic a declanșat „tsunami în deșert”. Fenomen surprins de camerele video

Cutremurul din Mexic a declanșat „tsunami în deșert”. Fenomen surprins de camerele video

Puternicul cutremur care a zguduit, luni, Mexicul a fost resimţit până în vestul Statelor Unite ale Americii, provocând un „tsunami” într-o cavernă situată în mijlocul zonei deşertice Valea Morţii, a precizat Serviciul Parcurilor Naţionale (NPS). Valurile au atins 1,2 metri înălțime și s-au produs în „Groapa diavolului”, la 22 de minute după seismul de 7,7 pe scara Richter. Fenomenul a fost surprins de camerele video.

Tsunami în Valea Morții din SUA, după seismul puternic din Mexic

Mișcarea tectonică produsă, la începutul săptămânii, în Mexic a provocat un „tsunami” într-o cavernă situată în mijlocul zonei deşertice Valea Morţii din SUA. Valuri înalte de până la 4 metri s-au creat în caverna denumită „Groapa diavolului”, la scurt timp după seismul de luni, iar fenomenul a fost captat video, a anunțat NPS.

Valuri înalte în deșert

Energia seismică a parcurs 2.400 de kilometri, traversând scoarţa terestră până la grota calcaroasă umplută cu apă din statul american Nevada. Fenomenul, cunoscut oficial sub denumirea de „seiş”, a agitat sedimentele şi rocile din bazin, luând prin surprindere cele câteva zeci de peşti care viețuiesc aici. Cyprinodon diabolis (o specie rară de peşti) au scăpat teferi.

„Peştii au supravieţuit mai multor astfel de evenimente în ultimii ani. Nu am descoperit niciun peşte mort după încetarea vibraţiilor”, a spus Kevin Wilson, expert de mediu în cadrul NPS.

Fenomen rar în „Groapa diavolului”

La câteva minute după cutremurul cu magnitudinea de 7,7, care a lovit lângă coasta de sud-vest a Mexicului, apa de obicei calmă dintr-o peșteră din Parcul Național Valea Morții a început să „zboare” pe rocile din jur. Reverberațiile au creat ceea ce experții au numit un „tsunami în deșert”, făcând ca valuri înalte să erupă în peștera cunoscută sub numele de „Groapa diavolului”.

Seismul de luni, cu o magnitudine de 7,7 pe scara Richeter a dus la moartea a două persoane în vestul Mexicului, a avariat mai multe mii de clădiri şi a declanşat alerta de tsunami. Joi, a urmat o nouă replică de 6,9, care a făcut, de asemenea, două victime.

Două cutremure mari au zguduit țara

Interesant este că noul cutremur nu a agitat apa și nu a creat valuri în Valea Morții, a declarat Kevin Wilson. Seismul de joi a avut loc în afara Aguililla, un orășel din statul Michoacán de vest, imediat după ora 1 dimineața și a provocat cel puțin două decese.

Ultimul astfel de „tsunami în deșert” a fost înregistrat în iulie 2019 , când valurile au crescut până la 4,5 metri înălțime, potrivit oficialilor Serviciului Parcurilor Naționale, după ce un cutremur cu magnitudinea 7,1 a lovit lângă Ridgecrest (California).