Curtea Supremă a Rusiei declară batalionul Azov drept organizație teroristă

Curtea Supremă a Rusiei declară batalionul Azov drept organizație teroristă

Curtea Supremă a Federației Ruse, la completul Procuraturii Generale, a recunoscut batalionul naționalist ucrainean „Azov” drept organizație teroristă și a interzis activitățile acestuia pe teritoriul rus.

Batalionul Azov, organizație teroristă

„Pentru a satisface declarația administrativă a procurorului general, de a recunoaște unitatea paramilitară ucraineană „Azov” drept organizație teroristă și de a interzice activitățile acesteia pe teritoriul Federației Ruse”, scrie instanța.

Se remarcă faptul că cererea procuraturii a fost examinată fără prezența părții adverse. Cea mai mare parte a ședinței a avut loc cu ușile închise, transmisia pentru jurnaliști a fost pornită doar în etapa interogării martorilor.

Martorii, care au fost activiști pentru drepturile omului și jurnaliști ruși, au povestit instanței despre numeroasele fapte legate de crimele comise de militanții din Azov. În instanță, aceștia au prezentat interviuri pe care le-au cules de la locuitorii din Mariupol și Volnovakha, ale căror rude au fost ucise, răpite sau torturate de militanții Azov.

„Militanții Azov practicau canibalismul”

De asemenea, șeful Comisiei de Monitorizare Publică din Moscova, Georgy Volkov, în timpul ședinței de judecată, a declarat că militanții Azov (organizația este interzisă în Federația Rusă) practicau canibalismul. Acest lucru a fost recunoscut de către unul dintre luptătorii predându-se ai grupului criminal.

Anterior, EADaily a relatat că femeia activistă a mișcării naziste „Azov” a cerut demiterea președintelui Crucii Roșii Internaționale (ICC), un elvețian, Peter Maurer.

Volkov a adăugat că în armata ucraineană capturată „Azov” a început formarea unei caste speciale. Devine clar că oamenii care au căzut în ea încep să fie tratați cu dispreț, indiferent de partea conflictului, relatează TASS.

Înainte de aceasta, s-a raportat că Curtea Supremă rusă a recunoscut batalionul ucrainean „Azov” drept organizație teroristă. Decizia a interzis orice activitate a detașamentului pe teritoriul Federației Ruse.

La 29 iulie, fostul comandant al regimentului naționalist ucrainean „Azov”, Andriy Biletsky, a anunțat căutarea tuturor celor implicați în bombardarea centrului de detenție preventivă din satul Yelenovka din RPD, unde erau deținuți prizonieri de război ai forțelor armate.

Potrivit acestuia, bombardamentul a fost un act planificat și o încălcare a cutumelor și legilor războiului.