Cumpărăm masiv electronice și electrocasnice, dar nu ne pasă de deșeuri: s-a ajuns la un nivel alarmant
Oamenii au devenit, la nivel global, foarte mari consumatori de echipamente electronice și electrocasnice. Din păcate, pe măsură ce cumpărăm mai multe, pe atât de dificil ne va fi să gestionăm corect aceste deșeuri, astfel încât generațiile viitoare să nu aibă de suferit.
Evoluția tehnologică din prezent, dar și dorința de a ține pasul cu tendințele de ultimă oră în materie de tehnologie, împreună cu necesitatea de a face față provocărilor de ordin tehnic, ne forțează pe mulți dintre noi la achiziții foarte frecvente de aparatură electronică și electrocasnică. Pe fondul consumului accelerat, se acumulează tot mai multe deșeuri, atrag atenția specialiștii.
Cifrele au ajuns la cote îngrijorător de mari
Numai referindu-ne la anul 2021, peste 57,4 milioane de tone de deşeuri de echipamente electrice şi electronice au fost generate la nivel global.
„Trăim în era digitalizării când majoritatea dintre noi apelează la PC-uri pentru a comunica cu ceilalţi şi pentru a îndeplini sarcinile de serviciu de zi cu zi. Mulţi dintre noi deţin atât calculatoare cât şi laptopuri, acasă şi la birou.
Apar procesoare mai puternice, aplicaţii şi softuri de operare care necesită o putere superioară, astfel că cei mai mulţi dintre noi vor să ţină pasul cu tehnologia şi îşi cumpără produse IT&C noi, în medie, la doi ani de zile. Cererea pentru producţia de noi echipamente creşte în pas cu tehnologia, însă nu toţi consumatorii ştiu ce se ascunde în spatele acestei producţii în masă.
Pentru a produce un simplu computer cu monitor se utilizează peste 1,5 tone de apă, peste 20 de kilograme de substanţe chimice şi apoape un sfert de tonă de combustibili fosili. Da, pentru un singur calculator! Şi să ţinem cont că anual se produc peste 300 de milioane de computere noi în întreaga lume! În plus, pentru fiecare calculator sunt necesare componente rare ce implică exploatare minieră, care, la rândul ei, poluează masiv mediul înconjurător”, a explicat Cristian Pocol, preşedintele Asociaţiei Respo DEEE.
Conform specialistului, „odată ce nu le mai folosim, deşeurile nu trebuie aruncate la gunoiul menajer sau în mediul înconjurător, ci oferite spre centre de reciclare specializate în DEEE-uri”.
„Doar acolo ele sunt dezasamblate corect şi sunt sortate componentele ce pot fi reutilizate la fabricarea de noi astfel de produse, susţinând astfel economia circulară. În caz contrar, calculatoarele şi laptopurile ieşite din uz ajung să fie arse şi să polueze aerul şi solul cu substanţe chimice periculoase. Trebuie să conştientizăm că anual peste 57 de milioane de tone de deşeuri de echipamente electrice şi electronice (DEEE) sunt generate în fiecare an, iar doar 17% dintre acestea ajung în centrele de reciclare”, a mai precizat acesta.