Cum s-a inventat hocheiul: povestea din spatele unuia dintre cele mai iubite sporturi din lume
În momentul de față, hocheiul este, fără niciun dubiu, unul dintre cele mai iubite sporturi din lume. Cu toate că fanii acestui tip de „mișcare” pe gheață nu sunt deloc puțini, se pare că nu mulți sunt cei care știu când a părut acest sport și, mai ales, cum s-a inventat – cu alte cuvinte, cine l-a inventat.
Originile hocheiului pe gheață ar putea data de la jocurile de stick-and-ball, jucate în timpul Evului Mediu, sau chiar din Grecia și Egiptul antic. Unii cred că jocul a evoluat din vechiul joc irlandez de hurling. Cu toate astea, începuturile hocheiului pe gheață, ca și cele ale multor alte sporturi, rămân oarecum în ceață.
„Există o pictură în anii 1500 cu oameni care joacă ceva pe gheață care arată a hochei”, a ținut să menționeze Phil Pritchard, curator la Hockey Hall of Fame din Toronto. „Aveau chiar și bețe cu care se jucau”, a completat el.
Cel mai apropiat strămoș al sportului modern poate fi „chamiare” sau shinty, ceea ce, în definitiv, un joc de bețe și minge, jucat pe gheață la începutul anilor 1600, în Scoția.
La mijlocul anilor 1700, pe câmpiile de est ale Angliei se juca, tot pe gheață, un joc numit bandy. Pe timpul iernii, jucătorii se întreceau cu patine de fier pe gheața care se forma pe pajiștile inundate și în alte părți care dădeau naștere unor condiții similare. Jocul s-a răspândit mai întâi la Londra și, apoi, în anii 1850, în estul Canadei, unde a fost jucat de soldații britanici pentru întâia oară. În secolul al XIX-lea, nativii americani din Canada obișnuiau să joace ceva similar, totuși. Unde o fi adevărul? Nu știm.
De unde și-a luat hocheiul numele?
Termenul de „hochei”, potrivit The Canadian Encyclopedia, a fost găsit, pentru prima oară, într-o carte din 1773, publicată în Anglia, numită Juvenile Sports and Passtimes. Cu toate astea, denumirea poate data de înaintea perioadei în care a fost publicată cartea. Trebuie menționat că o versiune a jocului jucat pe teren, hochei pe teren, a evoluat exact în acele timpuri.
În Marea Britanie, ziarele din anii 1840 făceau referire, încă de pe atunci, la hocheiul jucat pe gheață. Un ziar scoțian a relatat, în 1842, despre un anume deces în timpul unui joc de hochei în care aproximativ 20 de participanți patinau pe un canal: „Gheața s-a spart brusc și mai mulți au căzut sub apă, dar salvați ulterior, cu excepția unui singur băiat nefericit”, se mai arată în articolul cu pricina.
În 1864, Prințul de Wales a jucat hochei pe un lac al unui club de patinaj din Londra. „Jocul a ținut extrem de mult, fiind foarte animat și antrenant”, a raportat un ziar londonez, „după aceea, prințul și jucătorii și-au refăcut forțele la Templul Pescuitului, unde au luat parte la un prânz somptuos”, s-a mai menționat.
În 1949, o revistă din Uniunea Sovietică a susținut că sportul a fost inventat și perfecționat în Rusia, la mijlocul secolului al XIX-lea. Evident, ținând cont de „istoria” rușilor, nu putem fi totalmente siguri că ceea ce spun ei este și adevărat. Știți cum e, „năravurile” nu au apărut de ieri, de astăzi.
Așadar, nu putem fi totalmente siguri nici cine a inventat hocheiul, însă, deopotrivă, nici cui i-a venit ideea de a-l numi exact așa: hochei. În mod evident, unele întrebări nu-și vor găsi un răspuns cert niciodată, iar orice informație survenită mai apoi va fi supusă neîncrederii, din motive absolut evidente, care amintesc de Rusia.
Când a fost organizat primul meci de hochei din lume: de aici a început
Primul meci de hochei pe gheață pare că a fost organizat, conform Federației Internaționale de Hochei pe gheață, în data de 3 martie 1875, și s-a ținut între două echipe de câte nouă bărbați fiecare, de la Victoria Skating Club, din Montreal. Totuși, merită menționat că există dovezi că meciurile organizate au fost jucate la începutul secolului în Canada și Statele Unite, este de părere Pritchard.
În meciul cu pricina, cel din 1875, echipele au jucat folosind un bloc plat, de lemn, adică un fel de văr îndepărtat al pucului modern din cauciuc vulcanizat, de astăzi, „astfel încât să alunece de-a lungul gheții fără să se ridice și să meargă printre spectatori, spre marele lor disconfort”, s-a raportat. Ulterior, oamenii au început să înțeleagă de ce un puc din cauciuc este mult mai bun, într-o astfel de situație.
Despre primul meci de hochei, The Star scria: „Jocul este ca un fel de Lacrosse, dintr-un anumit punct de vedere – blocul trebuie să treacă printre steagurile plasate la aproximativ doi metri și jumătate unul de celălalt, în același mod ca mingea de cauciuc – dar, în principal, vechiul joc country de shinty oferă cea mai bună idee despre ceea ce înseamnă hocheiul”.
Până în 1899, hocheiul pe gheață devenise deja extrem de popular în nord-estul Statelor Unite. „Fără o încercare specială de a ajunge la iubitorii de sport, a avansat constant, numărându-și pasionații cu miile iarna trecută, de vreme ce, în urmă cu două sezoane, cu greu ar fi putut fi numărați cu sutele”, a raportat Montreal Gazette, despre interesul sporit al locuitorilor din New York, pentru hochei, din acea perioadă.
Canada devine epicentrul hocheiului pe gheață
Deși hocheiul pe gheață nu își are originea în Canada, sau așa se crede, cel puțin, a devenit rapid unul dintre sporturile naționale ale țării. La sfârșitul secolului al XIX-lea, în Canada, se formau deja ligi organizate. Aici au evoluat regulile pentru acest sport: inclusiv dimensiunea fileului și numărul de jucători prezenți pe gheață, la un moment dat (adică șase per echipă, cu un portar). Regulile canadiene, inclusiv utilizarea unui disc de cauciuc, au fost, în cele din urmă, adoptate în întreaga lume.
În 1920, o echipă din Canada a câștigat primul campionat mondial de hochei, desfășurat la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Anvers, Belgia.
În 1917, Liga Națională de Hochei era formată dintr-un număr de patru echipe canadiene. În 1924, Boston Bruins a reușit performanța de a deveni prima echipă americană din NHL; această performanță avea să fie repetată, de-a lungul anilor.
De mai bine de 100 de ani, NHL este numele primei ligi de hochei profesionist din lume.
Așadar, iată cum hocheiul, cel cu origini bănuite dar nesigure, s-a transformat dintr-un simplu joc „de societate”, într-un fenomen mondial.