31 oct. 2022 | 11:55

Cum reduci coșmarurile: oamenii de știință cred că au găsit soluția

ACTUALITATE
Cum reduci coșmarurile: oamenii de știință cred că au găsit soluția

Folosind tehnici non-invazive pentru a manipula emoțiile, oamenii de știință cred că am putea să reducem coșmarurile pe care le avem, uneori, în timpul somnului.

Un studiu efectuat pe 36 de pacienți diagnosticați cu tulburări de acest fel a arătat că o combinație dintre două terapii simple poate reduce frecvența coșmarurilor.

Oamenii de știință i-au invitat pe voluntari să-și rescrie cele mai frecvente coșmaruri într-o lumină pozitivă și apoi să redea un sunet asociat cu experiențele pozitive, în timp ce dormeau.

„Există o relație între tipurile de emoții trăite în vise și bunăstarea noastră emoțională”, a declarat Lampros Perogamvros, psihiatru la Spitalul Universitar din Geneva și de la Universitatea din Geneva.

„Pe baza acestei observații, ne-am făcut o idee despre cum am putea ajuta oamenii, manipulând emoțiile din coșmarurile lor. În acest studiu, arătăm că putem reduce numărul de coșmaruri la pacienții care suferă de o seamenea afecțiune”, a mai spus acesta.

Coșmarurile, asociate cu anxietatea

Coșmarurile sunt, de asemenea, asociate cu un somn de proastă calitate, care, la rândul său, este legat de alte probleme de sănătate. Somnul „prost” poate crește, de asemenea, nivelul de anxietate.

Având în vedere că nu înțelegem cu adevărat de ce sau cum reușesc creierele noastre să creeze imagini în timp ce dormim, tratarea coșmarurilor cronice este o provocare pentru oamenii de știință.

O metodă non-invazivă este terapia prin repetiție cu imagini, în care pacienții își rescriu cele mai îngrozitoare și frecvente coșmaruri pentru a oferi un final fericit. Apoi, ei „repetă”, încercând să suprascrie coșmarul. Această metodă poate reduce frecvența și severitatea coșmarurilor, dar tratamentul nu este eficient pentru toți pacienții, totuși.

În 2010, cercetătorii au descoperit că redarea sunetelor pe care oamenii au fost instruiți să le asocieze în timp ce dorm ajută la stimularea memoriei. Acest proces a fost numit „reactivare a memoriei”.

După ce participanții la studiu au completat în jurnal timp de două săptămâni, voluntarilor li s-a oferit o singură sesiune IRT. În acest moment, jumătate din membrii acestui grup au suferit o sesiune de TMR, creând o legătură între o versiune pozitivă a coșmarurilor lor și sunet. Cealaltă jumătate a servit ca grup de control, imaginându-și o versiune mai puțin îngrozitoare a unui coșmar, fără a fi expuși la sunete pozitive.

Grupurile au fost evaluate după două săptămâni de înregistrări suplimentare în jurnal și apoi, din nou, după trei luni, în lipsa tratamentului.

La începutul studiului, grupul de control a avut, în medie, 2,58 coșmaruri pe săptămână, iar grupul TMR a avut o medie de 2,94 coșmaruri pe săptămână. Până la sfârșitul studiului, grupul de control a scăzut la 1,02 coșmaruri săptămânale, în timp ce grupul TMR a scăzut la 0,19. Și mai promițător, grupul TMR a raportat o creștere a viselor frumoase.

La trei luni după începerea studiului, numărul de coșmaruri a crescut ușor în ambele grupuri, la 1,48 și, respectiv, 0,33 pe săptămână. Chiar și așa, aceasta reprezintă o reducere impresionantă a frecvenței coșmarurilor, au spus cercetătorii, sugerând că utilizarea TMR pentru a sprijini IRT are ca rezultat un tratament mai eficient.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele