Cum previi criza alimentară din România: soluția oficială, confirmată
Pe de o parte, autoritățile române încearcă să dezmintă posibilitatea unei crize alimentare pe teritoriul României. Pe de altă parte, oficialii de la București lucrează intens la mai multe scenarii pentru prevenirea unei probleme de acest fel la scară largă.
Pe marginea situației foarte delicate legată de alimente, a vorbit ieri în Parlament liderul PSD. Oficialul social democrat a atras atenția asupra scenariului în care exporturile țării noastre ar putea fi limitate ”pe fondul crizei alimentare”. Ideea este că România are puterea de producție pentru a asigura necesarului populației din multe puncte de vedere, dar o mare parte din producția internă merge la export.
Ce se întâmplă cu alimentele românilor
”Am înțeles că s-au trimis controale să se vadă de ce s-a întâmplat acest lucru. A fost neadecvat acel preț și acea știre prezentată să creeze așa ceva în toată România. Asta înseamnă că toată lumea este tensionată, toată lumea este îngrijorată, la fel ca și noi, este evident acest lucru. Venim după doi ani de pandemie, după un conflict în 2022 când nimeni nu mai credea că se poate întâmpla așa ceva în Europa și există o anumită tensiune și lumea reacționează emoțional la anumite știri”, a spus Ciolacu despre panica legată de prețul la combustibili și cozile pentru a cumpăra ulei, scrie News.ro.
Dincolo de enunțarea contextului național și internațional, șeful PSD a explicat care sunt scenariile care ar putea fi adoptate în continuare. ”Este posibil, avem contracte internaționale, dacă nu vom face față, se vor limita aceste exporturi. Dar întâi să ne creăm o rezervă națională, sustenabilă pentru populației României”, a explicat el, despre o posibilă reducere a exporturilor, în perioada următoare. Chiar dacă a evitat să facă o mențiune expres referitoare la grâu, Ciolacu a spus că ”dacă România își creează rezerva necesară, nu are nicio problemă să exporte în continuare.
Cea mai importantă particularitate adresată de social democrat este că la producție noi stăm foarte bine. ”Încă România are capacitatea de a produce produse alimentare, să susțină, nu 20 de milioane, ci 40 sau 50 de milioane, spun specialiștii”, a explicat Ciolacu.