Cum îți iei pensia din România în străinătate dacă te-ai mutat să locuiești acolo definitiv sau temporar
Unii români au ales calea străinătății încă de acum două decenii. Dintre aceștia, au ajuns la vârsta pensionării, astfel că sunt eligibili pentru a-și primi pensia care li se cuvine în țară. Află cum poți să îți iei pensia din România în cazul în care locuiești în străinătate și faci parte din această categorie de persoane.
Pensionarii careu au domiciliul pe teritoriul unui al stat membru al Uniunii Europene vor trebui să depună o cerere pentru a-și putea primi pensia din România, la instituția de asigurări sociale din țara în care domiciliază. În cadrul procedurii de transfer al acestor drepturi sunt prevăzute:
- deschiderea unui cont bancar la orice bancă de pe teritoriul acelui stat;
- comunciarea datelor bancare către instituția plătitoare.
Declarația de transfer a drepturilor trebuie însoțită de documentul care dovedește detaliile bancare precum și de copia actului de identitate a titularului din care reiese domiciliul acutal. Acestea se pot depunde direct de către titular sau prin mandatar care deține o procură specială în acest sens.
În cazul plății pensiilor în străinătate, beneficiarii acestor drepturi pot primi pensia pe teritoriul statului unde locuiesc, iar Casa Națională de Pensii Publice asigură plata pensiilor prin Citibank Europe plc. În ceea ce privește statele cu care România aplică aceste acorduri acestea sunt:
- Regatul Maroc;
- Armenia;
- Belarus;
- Federația Rusă.
Pentru acordarea pensiilor se vor lua în considerare vechimea în muncă și perioada de activitate împreună cu vechimea în muncă de pe teritoriul ambelor state. Așadar, pensiile se vor stabili și plăti de către organele competente de pe teritoriul în care domiciliază beneficiarul, la data cererii de pensie, raportată la legislația în vigoare.
În ceea ce privește condițiile de acordare a pensiei, acestea sunt:
- cererea de pensie la care se anexează documentele doveditoare, care se vor depune la instituția de asigurări sociale de domiciliu;
- aceasta va transmite în celălalt stat documentele necesare cu privire la stabilirea drepturilor de pensie;
- cu ajutorul forumlarelor de legătura se va realiza comunicarea între instituții;
- după ce au fost stabilite drepturile de pensie, se vor avea în vedere perioadele de asigurare realizate în ambele state, iar aceste drepturi financiare se vor acorda proporțional cu perioada realizată pe teritoriul fiecărui stat.
Cum poți primi pensia din România în străinătate
România are încheiate acorduri bilaterale și cu Macedonia, Turcia, Coreea de Sud, Republica Moldova, Canada și Israel. Beneficiarul se va adresa unei singuri instituții pentru stabilirea drepturilor de pensie pentru limită de vârstă, anticipată, anticipată parțială, de invaliditate și de urmaș. Cererile se vor depune la instituția de la locul de reședință după cum urmează:
- dacă solicitantul locuiește pe teritoriul unui stat membru, cererea se va depune la instituția din statul respectiv;
- dacă solicitantul are domiciliul în România, cererea se va depune la casa teritorială de pensii din raza căreia face parte domiciliul.
În cazul celor care au lucrat în unul sau mai multe state membre ale blocului comunitar ori a Spațiului Economic European:
- drepturile de pensie se vor acorda în conformitate cu regulamentele comunitare și ale legislațiilor naționale în vigoare;
- persoanele interesate pot solicita drepturile de pensie potrivit legislației în vigoare în statele membre în care au desfășurat activități profesionale. De regulă, vârstele de pensionare sunt diferite de la un stat la altul, astfel că fiecare stat va stabili pensia la data îndeplinirii condițiilor de pensionare;
- pensia se va acorda în baza principiului pro rata temporis care este proporțional cu perioadele de asigurare realizate în fiecare stat.
Aceste regulamente îi vizează pe cetățenii statleor membre ale Uniunii Europene și ale Spațiului Economic European, acestea fiind: Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria, Islanda, Norvegia, Liechstenstein, Elveția.