12 feb. 2022 | 19:50

Dispar banii instant de pe card, să nu faci niciodată asta la bancomat. Greșelile majore care te pot costa o avere

Generalist
Dispar banii instant de pe card, să nu faci niciodată asta la bancomat. Greșelile majore care te pot costa o avere

Oricât de performante ar fi sistemele de securitate pe care banca ta le rulează, niciunul dintre ele nu-ți va proteja banii, dacă tu ai un comportament care pune în pericol securitatea contului tău.

Ar trebui să coștientizezi faptul că, prin unele acțiuni ale tale, faci imposibilă intervenția sistemelor băncii de a te proteja în fața infractorilor care vor să te lase fără bani în cont.

Cum se întâmplă acest lucru? Ei bine, de exemplu, atunci când mergi la bancomat. Dacă nu acorzi o atenție deosebită procedeului de scoatere a banilor de pe card, de la ATM, riști să rămâi falit, iar banca nu te poate ajuta prea mult. Cel mult, vei apela la Poliție și vei aștepta ca infractorii să fie prinși, iar paguba recuperată. Dar de ce să ajungi într-o astfel de situație?

citește și: Capcana în care pot cădea toți românii care au card și cont bancar. Ce să faci acum să nu rămâi fără bani

Cele mai des întâlnite tipuri de fraude la bancomat sunt skimming-ul și malware

În unele situații, clienți ai băncilor posesori de carduri sunt sunați de către persoane care pretind a fi de la diverse instituții: Brigada Antifraudă, ANAF, DIICOT, DNA. Clienților le sunt solicitate informații despre carduri: numărul de card, dată expirării sau codul de securitate. Ulterior, sunt efectuate tranzacții pe internet, utilizând informațiile obținute prin telefon, notează Digi24. Aceste tentativă poartă denumirea de „phishing”, o metodă prin care un utilizator neautorizat încearcă să intre în posesia datelor tale.

Desigur, nu trebuie să oferi informații despre cardul tău nimănui, indiferent cine le solicită, prin orice canal de comunicare: telefon, email sau SMS. Singura excepție este necesitatea de introducere a datelor cardului, atunci când efectuezi plata online la comercianți prin mijloace sigure și autorizate. De asemenea, nu da nimănui PIN-ul sau codul CVV.

Cu toate acestea, cele mai des întâlnite tipuri de fraude în gestiunea cardurilor sunt skimming-ul și malware. Skimming-ul este procesul de copiere a datelor stocate pe bandă magnetică a cardului, folosind dispozitive electronice speciale. Se poate realiza la ATM sau la POS.

La ce trebuie să mai fii atent

Majoritatea oamenilor care dețin un card bancar trăiesc cu impresia că dacă pun mâna paravan la tastatură și nu le vede nimeni codul PIN, atunci nimic rău nu se poate întâmpla cu banii lor. Alții, mai prevăzători, au grijă ca mereu să ia chitanța din bancomat. Aceste comportamente sunt foarte bune, spun experții în securitate, doar că nu sunt nici pe departe suficiente.

În fapt, primul și cel mai important lucru pe care trebuie să-l faci, înainte de a introduce cardul în ATM și înainte de a tasta codul PIN, ar trebui să fie verificarea tastaturii. Da, ai citit bine! Tastatura trebuie verificată, pentru că aceasta poate avea atașată, de către infractori, o dublură. Cu ajutorul acelei dubluri, pe care tu nu o sesizezi când folosești normal ATM-ul, infractorii vor copia datele tale bancare și le va fi foarte simplu să-ți acceseze banii.

Pentru a evita să pici într-o astfel de capcană, trebuie să încerci să ridici tastatura, prin mișcări în sus și laterale. În mod normal, tastatura ATM-ului nu are voie să se miște. La fel de indicat este să optezi pentru ATM-uri amplasate în spații luminate, pe străzi foarte populate, unde sunt multe camere video de jur împreujur. În cazul unui jaf sau a unei escrocherii de altă natură, să ai la îndemână cât mai multe probe care să-ți susțină dreptatea, în fața organelor legii.