12 feb. 2022 | 16:12

Tasta 5 de la bancomat îți arată un detaliu crucial pentru cardul tău bancar. Ai grijă!

Diverse
Tasta 5 de la bancomat îți arată un detaliu crucial pentru cardul tău bancar. Ai grijă!
Cele mai frecvente scrocherii la bancomate

Odată cu dezvoltarea noilor sisteme bancare, bancomatele au devenit o prezență permanentă în viața noastră. Dacă v-ați pus întrebarea care este cea mai importantă parte a unui bancomat, vă spunem noi. Este distribuitorul de numerar. Principalul scop al acestor bancomate este ca un client să obțină numerar, așa că, bineînțeles, aceasta este cea mai importantă parte. Distribuitorul de numerar este un element esențial și foarte sofisticat. Dar, așa cum distribuitorul de numerar este important, la fel de importantă este și tasta cu cifra 5. De ce? Aflați în rândurile care urmează.

Ce reprezintă, de fapt, tastele de pe bancomate

În lumea ATM, tastele, sau seturile de numere binare, sunt utilizate pentru a proteja secretul codului PIN. Pentru a reduce riscul de fraudă, mai multe rețele EFT solicită operatorilor să utilizeze o cheie unică pentru fiecare ATM.

Nu trebuie să existe două aparate într-o rețea care să aibă aceeași cheie, spun specialiștii din domeniu. În ciuda faptului că toți producătorii de bancomate oferă chei unice pentru încuietorile fizice de pe carcasele bancomatelor, puține instituții sau comercianți cu amănuntul le comandă. Aproape întotdeauna, se folosesc chei universale, spun unii producători.

Secretul tastei „5”

Cu toate astea, există o tastă extrem de importantă la bancomate, și anume tasta „5”. De ce, pentru că, deși în ultimii ani au apărut tot felul de metode de a falsifica aceste bancomate, singura tastă care ne poate spune adevărul este exact această tastă „5”.

În ultimele două decenii, bancomatele (ATM) au devenit parte din peisaj la fel de mult ca și cabinele telefonice făcute celebre de Superman. Ca urmare a omniprezenței lor, oamenii folosesc cu dezinvoltură aceste bancomate virtuale fără să se gândească de două ori. Ideea că ceva ar putea merge prost nu le trece niciodată prin minte.

Cele mai frecvente escrocherii la bancomate

Din păcate, lucrurile nu sunt întotdeauna așa cum par la bancomat. Cele mai multe escrocherii la bancomat implică furtul criminal al numerelor de card de debit și al numerelor de identificare personală (PIN) de la utilizatorii nevinovați ai acestor aparate.

Există mai multe variante ale acestei scheme de încredere, dar toate implică cooperarea inconștientă a deținătorilor de carduri. De aici și sfatul de a folosi această tastă „5” pentru a verifica dacă bancomatul este unul sigur sau falsificat.

1. Fiecare lucru mic pe care îl face este magic

O schemă obișnuită începe atunci când un client al unei bănci își introduce cardul de debit în dispozitivul care deschide ușa de acces la bancomatul din holul interior al băncii.

Deoarece majoritatea oamenilor nu știu exact cum ar trebui să arate acest cititor magnetic, infractorii pot plasa pe ușa exterioară un dispozitiv contrafăcut care citește și copiază numerele de card fără a fi detectat de clienți.

Odată ce clientul este înăuntru, o cameră de supraveghere ascunsă înregistrează PIN-urile pe măsură ce clienții le introduc pe tastatura bancomatului. Rezultatul acestei colectări de informații este crearea ilegală a unui card duplicat pe care hoții îl folosesc rapid pentru a retrage cât mai repede posibil toate fondurile din conturile bancare conectate.

Detectarea acestei fraude este dificilă pentru consumatorul obișnuit. Există câteva zeci de producători de dispozitive legitime de introducere a cardurilor. Încercarea de a distinge unul adevărat de unul fals este aproape imposibilă.

2. Nu sta atât de aproape de mine

O altă metodă de înșelăciune implică atașarea unei fațade false deasupra bancomatului. Deși aparatul pare normal, în realitate, atașamentul vă va „mânca” cardul și va afișa un mesaj de eroare. De obicei, PIN-ul dvs. este înregistrat de o cameră ascunsă sau, în unele cazuri, de o persoană „utilă” care stă în apropiere și care vă sugerează să încercați să introduceți din nou PIN-ul.

Bineînțeles, această persoană este de fapt un infractor și, la câteva momente după ce plecați, vă va recupera cardul din fața falsă a bancomatului și va pleca atât cu cardul, cât și cu codul de acces.

3. „Fantomele” din bancomate

Bancomatele independente sunt, de asemenea, supuse activităților infracționale. Aceste dispozitive sunt amplasate în zone atât de variate precum terminalele de aeroport și pompele de benzină cu autoservire.

În unele situații, hackerii criminali reușesc să capteze informații despre conturi folosind scanere WiFi și programe de cracking pentru a descărca date despre tranzacții atunci când sistemele nu sunt protejate de un software de criptare de nivel înalt.

Cea mai îndrăzneață dintre escrocheriile cu bancomate este instalarea de aparate al căror unic scop este de a fura informații. Această schemă criminală de încredere a fost cândva o activitate populară a cercurilor de crimă organizată.

Bancomate aparent normale erau amplasate în magazine mici, baruri și alte locuri. Aparatele nu erau de fapt niciodată încărcate cu fonduri, ci erau acolo doar pentru a-i atrage pe utilizatori să treacă cardul și să introducă PIN-ul.

După colectarea acestor informații, apărea un mesaj de eroare. Aceste dispozitive aparent nevinovate au furnizat infractorilor un flux constant de informații bancare furate. Din cauza amplasării lor în zone cu trafic intens, utilizatorii nu realizau că toți utilizatorii nu reușeau să retragă fonduri.

4. Să profiți la maximum de ceea ce ai în jur

O înșelătorie de modă veche care încă aduce profituri infractorilor este plasarea unui recipient de depunere lângă bancomate, cu un semn deasupra aparatului automat care precizează că acesta este defect.

În acest caz, scopul escrocului este de a capta depozitele de numerar care erau destinate unui bancomat electronic mai sigur. Deși poate părea evident că depunerea de bani în acest mod nesigur este o idee proastă, confortul și încrederea pe care o au oamenii atunci când intră într-o instituție financiară le permite adesea să își suspende suspiciunile, deoarece cred că nu există un loc mai sigur decât o bancă.

5. Hoții de bancomate

În cele din urmă, infractorii care sunt prea nerăbdători pentru a trece prin procesul complex de furt al conturilor bancare și al numerelor de identificare personală vor fura pur și simplu un întreg bancomat. De obicei, această infracțiune are loc în orele de noapte în interiorul unei afaceri, cum ar fi un supermarket.

Hoții vor intra prin efracție, vor folosi stivuitorul cu furcă al magazinului, care în mod normal este folosit în scopul benign de a muta lăzi de bere și sucuri, pentru a smulge bancomatul de pe podea și a-l încărca într-un camion care așteaptă. Deoarece un bancomat complet încărcat poate conține până la 10.000 de bancnote, suma totală de dolari furată poate fi de ordinul zecilor de mii.

Concluzia

Nu lăsați ca o simplă tranzacție, cum ar fi retragerea de bani de la un bancomat, să fie o modalitate prin care hoții să vă înșele. Pentru a evita astfel de înșelăciuni, ascultați vocile de avertizare din capul dumneavoastră și fiți atent atunci când ceva pare în neregulă.

Chiar și în ceea ce par a fi circumstanțe normale, protejați tastatura cu cealaltă mână atunci când introduceți PIN-ul. Și, bineînțeles, dacă observați o escrocherie în acțiune, nu-i prindeți pe infractori de unul singur. Lăsați poliția să se ocupe de asta.

Parteneri
Igor Cuciuc, declarații sfâșietoare după ce și-a pierdut fiica:” De ce Doamne…”
Redactia.ro
Cine este soția lui Honorius Prigoană. Ce ocupație avea înainte de a se iubi cu fiul lui Silviu Prigoană
Click.ro
Reacția lui Macron după decizia Statelor Unite de a permite Ucrainei să atace Rusia cu rachete cu rază de lungă de acţiune
Digi24
Imagini NEMAIVĂZUTE cu Monica Tatoiu! Cum arăta pe vremea când se iubea cu Florin Călinescu
Vocea.biz
Scandal monstruos între Adriana Bahmuțeanu și Gabriela Lucuțar! Incredibil ce schimb de replici a avut loc între ele! 'Să vă fie rușine!'
Unica.ro
Copiii lui Adi Minune se tratează în Turcia. Ce proceduri au ales să-și facă
EVZ.ro
De ce nu a avut Natalia Mateuț succes în relațiile de iubire! Prezentatoarea TV își dorește să aibă o familie: ”Puteam să am deja un copil”
Spynews
Cazul Cioacă-Elodia. Mama Elodiei a dezvăluit totul după ani de zile: Din păcate...
Capital.ro
Imagini din casa lui Silviu Prigoană. E o fortăreață! Camerele copiilor arată ca în filmele SF. Tot confortul și mai mult de atât
Avantaje
RECALCULAREA PENSIILOR NU este POSIBILĂ! JUDECĂTORII au DECIS pentru acești ROMÂNI
Mediaflux
Silviu Prigoană ar fi avut probleme financiare în ultima perioadă din viața lui! Ar fi cerut împrumut 30.000 euro: ”L-a sunat pe un prieten”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cum arată noul iubit al Ceraselei de la Insula Iubirii. Primele declarații despre bărbatul care l-a înlocuit pe Rareș
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro