Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică. Avertisment pentru japonezi să se adăpostească

Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică. Avertisment pentru japonezi să se adăpostească

Coreea de Nord, înarmată nuclear, a lansat marți, pentru prima dată în ultimii cinci ani, o rachetă balistică deasupra Japoniei, ceea ce a declanșat un avertisment pentru locuitori să se adăpostească și o suspendare temporară a circulației trenurilor în nordul Japoniei.

Cetățenii japonezi, avertizați să se adăpostească

Guvernul japonez i-a avertizat pe cetățeni să se adăpostească, deoarece se pare că racheta a survolat și a trecut pe lângă teritoriul său înainte de a cădea în Oceanul Pacific.

A fost prima rachetă nord-coreeană care a urmat o astfel de traiectorie din 2017, iar Tokyo a declarat că distanța sa de 4.600 km ar fi putut fi cea mai mare distanță parcursă de un zbor de testare nord-coreean, care sunt mai des „înălțate” mai sus în spațiu pentru a evita să zboare deasupra țărilor vecine.

Cea mai recentă lansare a fost a cincea a Pyongyangului în 10 zile, în contextul în care Statele Unite, Coreea de Sud și Japonia și-au arătat forța militară. Săptămâna trecută, cele trei țări au desfășurat exerciții trilaterale antisubmarin care au inclus un portavion american, care s-a oprit în Coreea de Sud pentru prima dată din 2017.

Testele recente au atras reacții relativ discrete din partea Washingtonului, care este concentrat pe războiul din Ucraina, precum și pe alte crize interne și externe, dar armata americană a intensificat demonstrațiile de forță în regiune.

Răspunsul Tokyo

Tokyo a declarat că nu a luat nicio măsură pentru a doborî racheta. Ministrul apărării, Yasukazu Hamada, a declarat că Japonia nu va exclude nicio opțiune, inclusiv capacitățile de contraatac, în timp ce încearcă să își consolideze apărarea în fața lansărilor repetate de rachete din partea Coreei de Nord. Coreea de Sud a declarat, de asemenea, că își va consolida armata și va crește cooperarea cu aliații.

Statele Unite au declarat că au condamnat ferm decizia „periculoasă și nesăbuită” a Coreei de Nord de a lansa o rachetă balistică cu rază lungă de acțiune deasupra Japoniei.

„Această acțiune este destabilizatoare și arată disprețul flagrant al RPDC față de rezoluțiile Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite și față de normele internaționale de siguranță”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, Adrienne Watson, într-un comunicat, folosind inițialele numelui oficial al Coreei de Nord.

Secretarul de stat american Antony Blinken a avut convorbiri telefonice cu omologii săi sud-coreean și japonez, în timpul cărora au „condamnat ferm” ultimul test al Nordului. Lansarea încalcă rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU, care au impus sancțiuni în legătură cu programele nucleare și de rachete ale Pyongyangului.

 

Etichete: