25 mai 2022 | 18:34

Comoara României de pe fundul lacului: povestea nămolului care a făcut minuni in Amara

ACTUALITATE
Comoara României de pe fundul lacului: povestea nămolului care a făcut minuni in Amara

Pe fundul lacului Amara se află ceea ce reprezintă comoara României în terapie. Află întreaga poveste a nămolului care poate fi regăsit pe în lacul cunoscut.

Unul dintre cei mai bogați moșieri din Bărăgan, Dumitru Seceleanu este cel care a înființat stațiunea Amara. Aceasta este foarte cunoscută pentru nămolul său care este un tratament alternativ. Dumitru Seceleanu avea trăsături aparte față de țăranul român obișnuit.

Acesta avea o deschidere către inovație, dar deborda și o curiozitate aparte față de știință. Mereu era în căutare de noi modalități de a face agricultură și era un filantrop printre oamenii simpli. Acesta a întemeiat chiar și ateliere pentru școlarizarea fetelor din Bărăgan, acolo unde învățau să lucreze covoare, să vopsească sau la industrializarea fructelor.

În anul 1910, acestuia i-a paralizat mâna dreaptă și a început un tratament cu nămol din Amara. Era punctul când năștea ideea de a fonda stațiunea, iar stadiul incipient cuprindea mai multe instalații, câteva barăci, corturi și cabine. Astfel, apa din lac era pompată cu motorul unei mașini de treierat, iar mii de oameni găseau tratament pe baza inițiativei sale.

Acest lac s-a format pe vechiul curs al râului Ialomița. Aceste caracteristici au determinat numirea localității ca stațiune balneară. Din 1938 și până în prezent, mărimea lacului a crescut de patru ori. De-a lungul timpului, această depresiune s-a umplu cu apa de la ploaie și aportul subteran.

Mosierul Dumitru Seceleanu care s-a vindecat de paralizie lacul Amara

Moșierul Dumitru Seceleanu este cel care a înființat stațiunea Amara

Comoara care se află pe fundul lacului Amara

Lacurile Amara și Fundata sunt atestate documentar pentru prima dată în 8 august 1847. Desbron Ștefanovici, cel care era doctorul județului Ialomița a cerut conducătorilor să realizeze demersurile necesare pentru popularizarea apelor minerale ale lacurilor.

Undeva la începutul secolului anterior, mii de oameni lua cu asalt stațiunea balneară. Dumitru Seceleanu era dovada faptului că nămolul reprezenta o terapie alternativă după ce a reușit să își vindece paralizia la mâna dreaptă în urma împachetărilor cu nămol de la Amara.

După cel de-Al Doilea Război Mondial, antreprenorii locali au investit în construirea hotelurilor și instalațiilor balneare. În anul 1949, stațiunea Amara devine a sindicatelor, membrilor cooperatori și pensionarilor. În perioada comunismului sunt ridicate noi hoteluri, precum și două complexe balneare, proprietari fiind UGSR și UNCAP.

Statiunea Amara lacul

Stațiunile de odihna si tratament balneare – 1979 (Foto: Facebook)

Ștefan Ionescu-Călinești este doctorul care a inventat medicamentul Amar-Pell. Acesta a petrecut mai mult de 20 de ani la Amara. Acesta este cunoscut pentru construcția unei policlinici moderne în stațiune. Acest medicament brevetat reprezintă „prima formă omologată injectabilă ce valorifică bioenergetic nămolul”. În anii 1980, Amar-Pell era promovat în 120 de țări din întreaga lume.

Amara se află la mijlocul drumului dintre București spre litoralul românesc. Stațiunea reprezintă un parc natural, bogat în vegetație și plaje cu nisip fin pe marginea lacului. Comoara se află însă pe fundul lacului Amara, fiind vorba despre 130 de hectare de nămol spropelic.

Tratament cu namol lacul Amara statiune

Tratament cu nămol stațiunea Amara (Foto: Pico Mar Travel)