Combatanții ucraineni de la Azovstal riscă pedeapsa cu moartea. Anunțul făcut de oficialii ruși

Combatanții ucraineni de la Azovstal riscă pedeapsa cu moartea. Anunțul făcut de oficialii ruși

Combatanții ucraineni de la Azovstal trec prin și mai multe clipe de coșmar. Aceștia ar putea primi pedeapsa cu moartea. Anunțul a fost făcut de un reprezentant al regiunii separatiste pro-ruse Donețk.

Ce se întâmplă cu prizonierii de la Azovstal. Declarațiile făcute de reprezentanții ruși

Combatanţii care au lăsat garda jos și s-au predat forțelor ruse din Ucraina vor fi judecaţi şi riscă pedeapsa cu moartea, a declarant, luni, un oficial din regiunea separatistă pro-rusă Doneţk.

Armata lui Putin îi prezintă pe prizonierii de la Azovstal drept ”neonazişti” şi vrea să îi trateze drept criminali de război, nu drept prizonieri de război.

”Toţi prizonierii de război se află pe teritoriul Republicii Populare Doneţk”, a declarat la televiziunea rusă Yuri Sirovatko, ministrul Justiţiei al acestei republici autoproclamate din estul ţării.

”Concret, avem 2.300 de prizonieri de război din (oţelăria) Azovstal”, a mai spus oficialul, chiar înainte de a declara că regimentul ”Azov este considerat organizaţie teroristă” , iar toţi ”vor fi supuşi ”anchetelor penale” în vederea deschiderii unui proces.

”Asemenea infracţiuni se pedepsesc la noi cu pedeapsa capitală, pedeapsa cu moartea”, a mai spus oficialul.

De altfel, expertul militar german și fostului general NATO Egon Ramms spune că o condamnare a soldaților ucraineni la moarte în Rusia ar fi o încălcare clară a dreptului internațional.

”Soldații care au fost evacuați din Mariupol, inclusiv răniții, sunt prizonieri de război. Aceasta urmează Convenția de la Geneva din 1949. Când aud reprezentanții Dumei declarând cu voce tare că soldații merită pedeapsa cu moartea, acei reprezentanți ruși ar părea că au interpretat din nou greșit situația legală”, a declarat Ramms.

Totodată, preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Olaf Scholz i-au cerut în acest weekend președintelui rus Vladimir Putin să-i elibereze pe luptătorii ucraineni care s-au baricadat în interiorul combinatului siderurgic Azovstal din Mariupol.

„Președintele Republicii (Emmanuel Macron, n.r.) și cancelarul german au cerut eliberarea celor aproximativ 2.500 de apărători ai Azovstalului care au fost luați prizonieri de război de către forțele ruse”, a spus administrația prezidențială din Franța.

Citește și:  LIVE Război în Ucraina. Ziua 97. Consilierul lui Putin a demisionat. Ucraina estimează 22.000 de morți la Mariupol

Citește și:
Etichete: