02 feb. 2022 | 07:21

Codul Rutier 2022 te penalizează pe ce nu te aștepți: amendă de până 3000 de lei pe un gest banal

ACTUALITATE
Codul Rutier 2022 te penalizează pe ce nu te aștepți: amendă de până 3000 de lei pe un gest banal

Codul Rutier 2022 a intrat în vigoare de la 1 februarie cu o serie de schimbări importante dedicate șoferilor din România. Unele modificări legislative sunt benefice și destul de evidente, altele s-ar putea să te uimească.

Începând cu luna februarie a acestui an, șoferi români trebuie să fie atenție la o serie stufoasă de schimbări în Codul Rutier. Câteva detalii esențiale se pot reflecta în amenzi fabuloase și nu ți-ai dori să fii taxat pentru o chestie de care nici nu ai auzit. În această categorie intră și detalii simple legate de împrumutarea mașinii personale.

Amendă de până la 3000 de lei pentru șoferii care refuză asta

Nu de puține ori s-ar putea să te fi confruntat cu situația în care ți-ai împrumutat mașina personală unui prieten care a avut nevoie de ajutor sau a trebuit să plece repede până undeva. Practica este una cât se poate de comună și, în același timp, legală. Este dreptul tău să faci ce vrei cu mașina ta.

Pe de altă parte, în cazul în care te confrunți cu situația în care un agent de circulație îți cere date despre șoferul de ocazie, cel căruia i-ai împrumutat mașina, ești obligat să-i dai acele informații. Dacă refuzi să spui cărei persoane i-ai dat autovehiculul personal, riști să plătești o amendă de până la 2900 de lei. Partea un pic ciudată sau neobișnuită este că această sumă de plată în particular nu poate fi înjumătățită dacă o achiți în primele 15 zile de când ți-a fost înmânată, precum majoritatea amenzilor de circulație.

Polițiștii spun că modificările vin după ce mulți proprietari de mașini au refuzat să dea datele persoanelor cărora le-au împrumutat mașina sau și mai rău, au transmis informații false. Refuzul de a da datele șoferului căruia i-ai împrumutat mașina s-a taxat dintotdeauna cu amendă, dar până acum, era vorba de o amendă de până la 1305 lei, ce putea fi plătită doar jumătate în 15 zile sau 652,5 lei. Acum, valoarea de amendă a sărit la 2900 lei.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele