Codul Rutier 2022, schimbări importante: așa rămâi fără permis, așa ți-l iei înapoi
Codul Rutier din România a suferit schimbări importante în acest an, iar cele mai multe dintre ele au intrat în vigoare de la începutul lunii februarie. Printre ele se numără și particularități referitoare la redobândirea dreptului de a conduce.
La fel ca și până acum, în momentul în care îți este suspendat permisul de conducere, există mai multe situații în care îți poți recăpăta în avans dreptul de a circula pe drumurile publice din poziția de șofer. Conform noii ordonanțe guvernamentale, după ce susțin testul obligatoriu de verificare a cunoașterii regulilor de circulație, șoferii cu permisul auto suspendat beneficiază, mai nou, de reducerea perioadei de suspendare cu o treime, nu la 30 de zile, așa cum stabileau înainte regulile.
Cum îți iei permisul mai repede, dacă ți-a fost suspendat
Conform datelor din Codul Rutier 2022, există două condiții care trebuie să se aplice pentru a-ți redobândi dreptul de circulație pe drumurile publice în avans, dacă ți-a fost luat permisul. În primul rând, trebuie să NU te afli în primul an în care ai luat carnetul de șoferi. Trebuie să nu fii începător. În al doilea rând, trebuie să fii declarat admis la un test de verificare a cunoașterii regulilor de circulație.
Dincolo de asta, spre deosebire de particularitățile stabilite anterior în Codul Rutier, când obțineai permisul după 30 de zile dacă ți-a fost ridicat, acum se discută doar de reducerea sancțiunii cu o treime. Practic, în cazul în care ți-a fost luat permisul pentru 90 de zile și dai examen din nou, pe care îl treci, vei putea conduce după 60 de zile, nu 30 de zile ca înainte.
“La cererea titularului permisului de conducere, perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce aplicată pentru săvârșirea unor contravenții se reduce cu o treime (…)”, se arată în Ordonanța Guvernului cu numărul 1 pe 2022. Pe de altă parte, la fel ca înainte, reducerea se face, la cerere, de către șeful poliției rutiere a județului sau a municipiului București pe raza căreia a fost săvârșită fapta ori de către șeful poliției rutiere din Inspectoratul General al Poliției Române, după caz.
Este important de reținut că nu pot beneficia de reducerea perioadei de suspendare a permisului auto cei care au cumulat, din nou, cel puțin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce, regulă care exista și înainte în legislație, conform Avocatnet.ro.