30 iun. 2022 | 10:27

Codul Fiscal 2022, adoptat: noi impozite, deduceri, cresc accizele, TVA-ul. Pensiile speciale, neatinse. Cine are de câștigat

ACTUALITATE
Codul Fiscal 2022, adoptat: noi impozite, deduceri, cresc accizele, TVA-ul. Pensiile speciale, neatinse. Cine are de câștigat

În urma unui consens în coaliția de guvernare, Codul Fiscal a suferit modificări semnificative ce urmează să intre în vigoare în următoarele săptămâni și luni.

În această săptămână, au fost confirmate noile grile de impozitare, o serie de deduceri din Codul Fiscal pentru anumite categorii din populație, dar și creșteri de accize și TVA . În ceea ce-i privește pe cei care sperau să se întâmple ceva cu pensiile speciale, vor fi dezamăgiți să afle că PNL s-a opus supraimpozitării și, implicit, vor rămâne neatinse.

Codul Fiscal 2022 – ce trebuie să știi

Printre altele, pentru veniturile până în 4500 de lei, vor exista deduceri de impozite. Tinerii cu vârste până în 26 de ani se vor bucura de deduceri de 15% din impozitul pe venit, până la o valoare maximă de 383 de lei. În cazul familiilor cu copii, vor exista deduceri de impozitare de 100 de lei pentru fiecare copil, cu condiția ca aceștia să urmeze o formă de învățământ. De la patru copii în sus, impozitul pe venit va fi zero, cu mențiunea că deducerea se va aplica doar unuia dintre părinți, dacă sunt doi.

De la 1 august, peste o lună, acciza la țigări va crește cu 60 de bani pe pachet, iar de la 1 ianuarie 2023 va suferi o altă modificare, un plus de 20%. Acciza la alcool crește și ea, cu 6 bani pe litru. Nu se modifică accizele la carburant, cu condiția ca paritatea leu-euro să nu scadă. Cu alte cuvinte, aceasta din urmă nu este o decizie bătută-n cuie.

Au fost decise creșteri de TVA. În primul rând, sare de la 5% la 9% taxa pe valoare adăugată în cazul restaurantelor, serviciilor de catering și hotelurilor. Practic, pentru întreaga industrie HoReCA. Pentru băuturile cu zahăr, TVA-ul crește de la 9 la 19%.

Lovitura pentru piața imobiliară vine sub forma unui TVA de 5% pentru o locuință până în 600.000 de lei sau 80 de metri pătrați utili. În ceea ce priveşte tranzacţiile imobiliare ale persoanelor fizice, se trece la impozitare de 1% pentru o locuinţă deţinută timp de peste 3 ani şi impozit 3% pentru imobile deţinute mai puţin de 3 ani, cu excepţia moştenirilor.

Impozitarea dividendelor crește de la 5% la 8%, pe când amatorii de jocuri de noroc vor ajunge să plătească 40% din câștig sub formă de impozit. În ceea ce priveşte domeniul agriculturii şi cel al construcţiilor, liderii coaliţiei au decis scăderea plafonului de la 30.000 lei la 10.000 lei pentru facilităţi fiscale şi limitarea beneficiilor salariale impozitate favorabil la 33% (a veniturilor anuale), conform adevărul.ro.

Ca un ultim detaliu, când vorbim de venituri extrasalariale, nu se vor plăti contribuţii pentru sume mai mici de 6 salarii minime brute. Între 6 şi 12 salarii minime brute se vor plăti contribuţii pentru 6 salarii minime, între 12 şi 24 salarii minime brute – pentru 12 salarii minime, iar peste 24 salarii minime brute se vor plăti contribuţii ca pentru 24 de salarii minime.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele