28 mart. 2022 | 21:37

China, marea învingătoare a războiului din Europa: cum profită asiaticii de proasta reputație a lui Putin

ACTUALITATE
China, marea învingătoare a războiului din Europa: cum profită asiaticii de proasta reputație a lui Putin

China are toate șansele să dea o mare lovitură economică, în contextul conflictului militar din Ucraina, al tensiunilor tot mai mari dintre SUA și Occident pe de-o parte și Rusia pe de alta. Explicațiile derivă din piața energetică.

În acest moment, Vladimir Putin, respectiv întreaga sa țară, beneficiază de o reputație extrem de nefavorabilă în plan extern. Pe toate domeniile de activitate, liderii se feresc să mai încheie afaceri cu această țară, fie de teama efectelor sancțiunilor economice, fie direct pentru că ar putea să le afecteze imaginea. La fel se întâmplă pe piața de energie. Traderii ocolesc Rusia, în timp ce Statele Unite ale Americii depun eforturi fără precedent pentru a ajuta Europa să scape cât mai repede de dependența față de gazul rusesc.

Nu la fel fac asiaticii

În timp ce toate țările și companiile care țin la prestigiu și etichetă ocolesc țevile rusești de gaz sau țiței, chinezii fac cumpărături masive, la prețuri deosebit de avantajoase, fiind, de altfel, denumiți ca popor prietenos de către oficialii de la Kremlin.

Se pare că rafinăriile chineze cumpără discret ţiţei rusesc ieftin, scrie Bloomberg.

Spre deosebire de rafinăriile petroliere de stat din India, care au emis o serie de oferte pentru ţiţeiul rusesc, traderii spun că procesatorii de stat chinezi negociază în privat. Rafinăriile independente ale ţării acţionează în mod similar.

O altă informație interesantă în acest context este aceea că Rusia ia în considerare să accepte bitcoin ca plată pentru exporturile sale de petrol și gaze, a declarat Pavel Zavalni, președintele Comisiei pentru energie din cadrul Dumei de Stat.

Pavel Zavalni a spus că țărilor „prietenoase” li s-ar putea permite să plătească în criptomonedă sau în monedele lor locale, iar China, după cum știm, face parte din lista albă a lui Vladimir Putin, ceea ce înseamnă că asiaticilor li se deschid și mai mult perspectivele de business, dar nici rușii nu par a avea de pierdut, cel puțin la nivel teoretic. Mai exact, aceste măsuri au ca scop stimularea monedei rusești, care a pierdut peste 20% din valoare în acest an.