25 iul. 2022 | 11:20

Cel mai “verde” oraș din România: a intrat în competiție cu altele din Europa

ACTUALITATE
Cel mai “verde” oraș din România: a intrat în competiție cu altele din Europa

Orașele finaliste pentru „premiile europene ale orașului verde” au fost anunțate de Comisia Europeană. Bistrița se află printre orașele finaliste.

Ca referință, premiile „Capitala europeană verde” și „Green Leaf” recunosc eforturile remarcabile pe care le depun orașele mari și mici pentru a îmbunătăți mediul de viață al locuitorilor lor, precum și angajamentul cu care acestea stimulează noi activități transformatoare, conform Comisiei.

Bistrița, oraș verde

Finalistele pentru premiul „Capitala europeană verde 2024” sunt orașele Valencia, din Spania, și Cagliari, din Italia. Premiul „Capitala verde” recunoaște și recompensează eforturile locale de îmbunătățire a mediului și, prin urmare, a economiei și a calității vieții în orașele cu peste 100.000 de locuitori, conform Mediafax.

Acest premiu se acordă anual unui oraș care este deschizător de drumuri în ceea ce privește un stil de viață urban ecologic. Mai mult, trei orașe au fost preselectate ca finaliste pentru premiul „Green Leaf 2024” (Frunză Verde Europeană 2024), care recunoaște eforturile durabile ale orașelor mici (între 20.000 și 99.999 de locuitori): Elsinore (Danemarca), Velenje (Slovenia) și Bistrița (România).

Când vine vorba de taxe și impozite pe care le plătim cu toții, multe dintre ele sunt impuse de autoritățile locale, de primărie, consiliul local. Din acest motiv, sunt șanse mari ca traiul în anumite localități din România să fie mai scump decât în altele.

Locuitorii din Bistrița au primit o veste foarte proastă la finalul anului trecut și, în mod regretabil, îi va costa scump în 2022. Anunțul vine de la Consiliul Local și nu implică o taxare suplimentară a populației, ci o eliminare a unor subvenții care va avea aceleași consecințe. Practic, vei plăti mai mulți bani în fiecare lună pe ceva ce, în trecut, plăteai semnificativ mai puțin. Este vorba de serviciile de salubrizare.

Taxele și impozitele locale vor fi indexate cu 2,6%, valoare ancorată în rata inflației în 2021. Acest detaliu se va reflecta într-un bonus la bugetul local de aproximativ 663.000 de lei. Cu această ocazie, consilierii municipali au mai aprobat majorarea cu până la 500% a impozitului pentru terenurile agricole nelucrate timp de doi ani consecutiv şi pentru clădirile şi terenurile neîngrijite, situate în intravilanul municipiului Bistriţa.