21 dec. 2021 | 07:58

Lovitură importantă pe piața imobiliară, se schimbă regulile din 2022: ce se întâmplă cu taxele la stat

ACTUALITATE
Lovitură importantă pe piața imobiliară, se schimbă regulile din 2022: ce se întâmplă cu taxele la stat

Data viitoare când vezi că prețul la apartamentul tău mult visat a explodat, s-ar putea să aibă legătură cu noua decizie a autorităților referitoare la TVA. Nu de alta, dar orice taxă pleacă în, în mod inevitabil, din buzunarul cumpărătorului.

În ultimele săptămâni s-a discutat foarte mult pe marginea TVA-ului în cazul achiziției de locuințe. Când se plătește, cine îl achită, ce valoarea are? La această oră, detaliile se pare că au fost bătute în cuie. În teorie, încă de la începutul lui 2021, ar fi trebuit să se aplice un TVA redus de 5% la achiziția de locuințe. Termenul a fost însă mutat la 1 ianuarie 2022. Cu alte cuvinte, mai sunt doar câteva zile până când intră în vigoare, dar sunt multe alte detalii de avut în vedere.

TVA-ul la apartamente, o potențială problemă

Printre modificările aduse de Guvern inițiativei de TVA redus la locuințe se numără și un detaliu referitor la valoarea de achiziție a casei sau a apartamentului. Cota redusă se va putea aplica, o singură dată, la achiziția de locuințe între 450.000 – 700.000 de lei, iar la cele sub 450.000 de lei cota redusă se aplică exact ca până acum, conform avocatnet.ro.

Modificările au fost legiferate prin OUG 130/2021, documentul fiind publicat în Monitorul Oficial pe parcursul weekendului încheiat de curând. Cel mai important aspect din noul document legislativ este că aceeași cotă redusă de TVA de 5% se va aplica locuințelor până la 450.000 de lei. În cazul celor care vor locuințe mai scumpe, dar nu peste valoarea de 700.000 de lei, se poată aplica această cotă de 5%, dar numai o singură dată.

„Livrarea de locuinţe care au o suprafaţă utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodăreşti, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, depășește suma de 450.000 lei, dar nu depăşeşte suma de 700.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziţionate de persoane fizice în mod individual sau în comun cu altă persoană fizică/alte persoane fizice. Suprafaţa utilă a locuinţei este cea definită prin Legea locuinţei nr. 114/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Anexele gospodăreşti sunt cele definite prin Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Cota redusă se aplică numai în cazul locuinţelor care în momentul vânzării pot fi locuite ca atare. Orice persoană fizică poate achiziţiona, începând cu data de 1 ianuarie 2022, în mod individual sau în comun cu altă persoană fizică/alte persoane fizice, o singură locuință a cărei valoare depășește suma de 450.000 lei, dar nu depășește suma de 700.000 lei, exclusiv TVA, cu cota redusă de 5%” este noua prevedere care intră în Codul fiscal, la articolul 291 alin. (3).

Pentru ca sistemul să nu fie înșelat, aplicându-se un TVA favorabil de mai multe ori, va fi înființat un registru special în care informațiile vor fi furnizate de către notari.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele