22 iun. 2022 | 11:10

Cel mai mare pește de apă dulce găsit vreodată: unde este și ce s-a întâmplat cu el

ACTUALITATE
Cel mai mare pește de apă dulce găsit vreodată: unde este și ce s-a întâmplat cu el

Cel mai mare pește de apă dulce din lume găsit vreodată a fost prins și eliberat în râul Mekong, în nord-estul Cambodgiei.

După ce a primit un avertisment de la pescarul local cu o seară înainte, o echipă de oameni de știință din proiectul de cercetare Wonders of Mekong a ajutat la prinderea, etichetarea și măsurarea peștelui, înainte ca acesta să fie eliberat înapoi în râu pe 14 iunie, potrivit FISHBIO ai cărui oameni de știință au fost la fața locului.

S-a descoperit că femela uriașă (Urogymnus polylepis) cântărește 300 de kilograme și măsoară 2,2 metri lățime pe 4 metri lungime. Această cântărire a dovedit că a fost cel mai mare pește de apă dulce înregistrat, depășind recordul anterior deținut de un somn uriaș din Mekong (Pangasianodon gigas) capturat în 2005, care cântărea 293 de kilograme.

Cel mai mare pește

Eticheta mică a fost introdusă la baza cozii razei cu o mică incizie chirurgicală. Acest lucru va transmite ușor semnale acustice de-a lungul Mekong-ului și a altor râuri din apropiere, care vor putea urmări mișcarea și migrația animalului.

Această specie poate fi găsită pândind în multe dintre râurile și estuarele mari din Asia de Sud-Est și Borneo. Este în general considerat a fi un gigant blând și rareori atacă oamenii.

La fel ca mulți pești uriași din Asia de Sud-Est, și acesta are probleme. Conform Listei roșii a speciilor amenințate IUCN, specia este considerată pe cale de dispariție după ce a devenit din ce în ce mai amenințată de poluare, schimbări climatice, dezvoltare umană și pescuit excesiv.

Multe specii de pești Mekong fac migrații lungi ca parte a ciclurilor lor de viață, pentru a accesa diferite câmpii inundabile, bazine adânci și păduri inundate – motiv pentru care eticheta atașată recent este atât de importantă. Se știu puține lucruri despre unde și când anumite specii pleacă în călătoriile lor, dar cercetătorii vor să afle, astfel încât să învețe cum să protejeze aceste medii și, la rândul lor, locuitorii lor.

„Peștii mari la nivel global sunt pe cale de dispariție. Sunt specii de mare valoare. Le ia mult timp până se maturizează. Deci, dacă sunt pescuiți înainte de a se maturiza, nu au șansa de a se reproduce”, spune Zeb Hogan, de la Universitatea Nevada din Reno.