Cel mai mare jaf din istoria criptomonedelor, confirmat: cine sunt vinovații, cât au furat

Cel mai mare jaf din istoria criptomonedelor, confirmat: cine sunt vinovații, cât au furat

Aproximativ jumătate de miliard de dolari, în criptomonede, au făcut subiectul unui jaf record în urmă cu mai puțin de o lună. Întâmplarea face că au fost identificați și făptașii acestei performanțe fără precedent la nivel global.

Conform datelor obținute de Reuters, autoritățile americane au ajuns la concluzia că, în spatele jafului de aproximativ 615 milioane de dolari, cel mai mare din istorie, s-a aflat un grup de hackeri din Coreea de Nord. În mod previzibil, șansele sunt infime ca acei oameni să ajungă vreodată în fața justiției, iar probabilitatea ca banii să fie recuperați sunt și mai mici. Important este că știm cine și ce a făcut.

Furt de 615 milioane de dolari în criptomonede

Păgubiți au fost utilizatorii Axie Infinity, un popular joc video online construit în jurul tokenurilor nefungibile – NFT. Prin intermediul unei infrastructuri blockchain, celor care se joacă, le este permis să transfere criptomonede în joc și să scoată aceleași criptoactive din lumea virtuală a titlului online.

Din câte se pare, hackerii nord-coreeni au atins performanța, într-o singură zi, pe 23 martie 2022, să sustragă criptomonede în valoare totală de aproximativ 615 milioane de dolari. Evenimentul va rămâne în analele istoriei ca fiind cel mai mare jaf crypto din istorie.

Probabilitatea ca nord-coreenii să fie cei vinovați este amplificată și de faptul că niciun alt grup de hackeri nu și-a asumat sau a fost învinuit pentru atac. În schimb, Trezoreria americană a identificat joi o adresă de monede digitale asociată acestuia, ea fiind folosită de un grup de hackeri din Coreea de Nord cunoscut sub porecla de „Lazarus”.

În mod previzibil, niciun oficial din cadrul Trezoreriei SUA nu a fost de acord să ofere comentarii oficiale pe marginea furtului record, însă o persoană familiară cu situația a confirmat pentru Reuters că hackerii din Coreea de Nord au fost principalii suspecți ai investigației derulate în ultimele săptămâni.

Citește și: