25 feb. 2022 | 14:55

Cei mai inventivi escroci ai tuturor timpurilor: de la Anna Delvey, la Robert Hendy-Freegard

ACTUALITATE
Cei mai inventivi escroci ai tuturor timpurilor: de la Anna Delvey, la Robert Hendy-Freegard

Există oameni, pe această lume, care preferă să ia drumul scurt, atunci când vine vorba despre câștigurile materiale. Cu alte cuvinte, printre toți cei cinstiți, de pe planeta noastră, există și escrocii, indivizii sau individele care profită de naivitatea altora, cu scopul de a-și spori veniturile.

În mod evident, numărul escrocilor este unul infinit. De unii aflăm, de alții… nu (în funcție de vigilența autorităților sau de măiestria cu care își pun ei în practică planurile). Cei mai inventivi escroci prinși au inspirat, de-a lungul anilor, nenumărate filme și seriale ca „I Love You”, „Phillip Morris”, „Inventing Anna” sau „Six Degrees of Separation”.

Așadar, haideți să vedem care sunt cei mai „interesanți” escroci ai lumii, dintre cei care au avut ghinionul de a fi descoperiți.

Anna Delvey a păcălit New York-ul: i-a făcut să creadă pe mulți dintre cei bogați și celebri că este o moștenitoare a unui imperiu din Germania

Cazul Annei Delvey (Anna Sorokin) a devenit cunoscut odată cu lansarea serialului Netflix, „Inventing Anna”, sub bagheta cinematografică a celebrei Shonda Rhimes. După multe înșelătorii, mai mult sau mai puțin pe față, Anna Delvey, cea care ulterior s-a dovedit a fi numită, de fapt, Anna Sorokin, a fost prinsă de autoritățile din Statele Unite ale Americii. Femeia a reușit, timp de ani de zile, să păcălească o sumedenie de celebrități din New York, pretinzând că este moștenitoarea unui imperiu, în Germania.

Minciunile elaborate ticluite de Sorokin au cauzat pagume imense, de aproximativ 40.000 de dolari în facturi neplătite la hotelurile de lux, o excursie de șase zile în Marrakech, care a costat-o ​​pe prietena ei 62.000 de dolari și alți 270.000 de dolari luați de la alți prieteni, dar și de la oameni de afaceri.

Pentru a-și duce la îndeplinire șmecheriile, Sorokin obișnuia să plătească adesea în numerar, pentru a sugera că e bogată. Profitând de accentul ei, Anna le-a spunea oamenilor că provine din Germania, mai exact fiind moștenitoarea a 60 de milioane de dolari. Tot ea a reușit să-și convingă prietenii să o lase să le folosească cardurile de credit pentru a plăti facturi extravagante, cu promisiunea rambursării. Ea a depus, de asemenea, 160.000 de dolari în cecuri fără acoperire, retrăgând aproape 70.000 de dolari, înainte de a fi prinsă.

În 2018, împotriva Annei Sorokin a fost intentat un prim proces, riscând până la 15 ani de închisoare.

Pe 9 mai 2019, judecătorarea Diane Kiesel a găsit-o vinovată pe inventiva escroacă, pentru furt și tentativă de furt. Ea a fost condamnată de la patru până la 12 ani de închisoare. Mai mult, a fost amendată cu 24.000 de dolari și a fost obligată să plătească alți 199.000 de dolari, în contul pagubelor comise.

anna-delvey-netflix

Anna Delvey (Sorokin) / actrița Julia Garner (în „Inventing Anna”)

David Hampton a convins elita din New York că este fiul lui Sidney Poitier

La începutul anilor 1980, David Hampton reușea să convingă elita din New York că este fiul marelui actor, Sidney Poitier. Și pentru că unii l-au crezut, această informație i-a adus bărbatului multe beneficii, printre care accesul în cluburile de lux din New York, invitații în reședințe private și cadouri în numerar. Se spune că ar fi stat, într-o seară, chiar acasă la actrița Melanie Griffith și că, în acea seară, ar fi purtat o conversație cu actorul Gary Sinise, pe care l-ar fi păcălit că este, într-adevăr, fiul lui Poitier.

În octombrie 1983, el vizita casa fostului editor Newsweek, Osborn Elliott. Imediat după ce Elliott s-au culcat, Hampton și-a mai chemat un prieten care, ulterior, a fost descoperit de gazde abia a doua zi, de dimineață. Cum era de așteptat, cei doi soți au sunat la poliție care, în cele din urmă, l-a arestat pe Hampton și l-a acuzat de uzurpare a identității și furt.

Cu toate acestea, escrocul a încheiat o înțelegere cu procurorii, pledând vinovat pentru tentativă de efracție.O parte a acordului a inclus o interdicție a mai călca, vreodată, în New York. Însă cum Hampton a încălcat această interdicție, un judecător l-a condamnat la maxim patru ani de închisoare.

David Hampton a petrecut 21 de luni închis, decedând în 2003. Povestea lui s-a transformat în filmul „Six Degrees of Separation”, cu Will Smith în rolul principal.

David Hampton

David Hampton

Robert Hendy-Freegard pretindea că e agent MI5 pentru a înșela oamenii de bani

În anul 1993, Robert Hendy-Freegard își începea cariera de escroc, reușind performanța să rămână nedescoperit timp de 10 ani. El susținea că e agent MI5, resposabil de investigarea crimelor comise de IRA, așadar încerca să racoleze noi „agenți”, cerându-le bani sub diverse pretexte mai mult sau mai puțin credibile. Astfel, el a reușit să sustragă, de la șapte femei și un bărbat, suma totală de 1 milion de lire sterline.

Una dintre femeile pe care le-a păcălit a fost chiar agresată fizic, explicându-i-se că agresiunea face parte din antrenamentul pentru recrutarea în MI5. Norocul lui Hendy-Freegard a încetat când părinții uneia dintre victime au alertat poliția.

El a fost condamnat în iunie 2005 pentru răpire, furt și înșelăciune; a primit o închisoare pe viață, însă la scurt timp bărbatul a făcut apel și a câștigat. Așadar, în momentul de față Robert Hendy-Freegard este, așa cum îi spune și numele, liber.

Robert Hendy-Freegard

Robert Hendy-Freegard

 

Mary Baker a mințit că e „Prințesa Caraboo”, moștenitoarea unui regat insular inventat

În aprilie 1817, Mary Baker își făcea apariția, pentru prima dată, într-un sat de lângă Bristol, Anglia, purtând un turban și vorbind într-o limbă indescifrabilă. Familia Worrall, impresionată de strania apariție, avea să o primească în gazdă. Mai târziu, spre bucuria familiei Worrall, un marinar portughez confirma spusele femeii și le povestea acestora că Baker este, de fapt, Prințesa Caraboo, moștenitoarea unui imperiu insular, numit Javasu, care ulterior se dovedea a fi inventat.

Imediat după eveniment, Baker devenea o adevărată atracție locală, bucurându-se de vizitatori, dar și de cadourile acestora. Totul s-a sfârșit în momentut în care un fost angajator al acesteia i-a dezvăluit adevărata identitate.

Mary Baker

Mary Baker

Christophe Rocancourt a reușit să capete încrederea multor celebrități, dar și a oamenilor obișnuiți

Puțini escroci se pot lauda cu o carieră la fel de prolifică precum cea a lui Christophe Rocancourt. Născut în Franța, în sărăcie, în 1967, el și-a păcălit primele victime în anii 1980, prefăcându-se că este un rus bogat și adoptând numele de „Prințul de Galitzine”. Mai apoi, el a falsificat actul unei clădiri pariziene și a vândut-o pe 1,4 milioane de dolari.

În 1991, Rocancourt ajunge în SUA, unde intră în contact cu o sumedenie de celebrități pe care le păcălește folosind aceeași tactică. Printre victime se numără Mickey Rourke, în casa căruia a și locuit, de altfel. Mai apoi s-a împrietenit cu Jean-Claude Van Damme, totul ca ulterior să intre într-o relație cu modelul Playboy, Pia Reyes, cu care face un copil.

Se presupune că a câștigat 40 de milioane de dolari de la cei bogați, pretinzând că este fiul Sophiei Loren, nepotul lui Oscar de la Renta, producător de filme și membru al familiei Rockefeller.

Deși Rocancourt a continuat să se întoarcă în Statele Unite ale Americii chiar și după ce planurile sale au fost demascate, autoritățile l-au arestat, în cele din urmă, în 2002 și l-au condamnat la cinci ani de închisoare. După ce și-a ispășit pedeapsa s-a întors în Franța, unde a profitat de starea mentală precară a unui regizor francez, pentru a-l escroca de sute de mii de euro. Arestat în octombrie 2014, el a fost acuzat de escrocherie, dar și de corupție.

Christophe Rocancourt

Christophe Rocancourt

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele