Serghei Lavrov respinge planurile Germaniei cu Rusia. Cancelarul Olaf Scholz era dispus să reia cooperarea cu Putin
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat luni că o cooperare economică între Germania și Rusia ar putea fi din nou posibilă dacă Kremlinul ar pune capăt războiului din Ucraina.
Germania este dispusă să reia cooperarea cu Rusia. Ce spune Moscova
Update 15 decembrie, ora 12.33. Rusia a respins oferta Germaniei de reluare a cooperării după finalul războiului din Ucraina: „Noi nu ne rugăm de nimeni pentru nimic, iar politicienii din Germania ar trebui să înţeleagă acest lucru în mod clar şi permanent. Guvernul german nu a explicat de ce a evitat în mod ruşinos şi laş să investigheze actele de sabotaj asupra conductelor Nord Stream 1 şi 2, prin care economia germană a fost deconectată de la gazul rusesc ieftin”. Anunțul îi aparține Ministerului de Externe.
Știrea inițială: Scholz a declarat în discursuri anterioare că Occidentul nu va ridica sancțiunile impuse Rusiei ca răspuns la invazia acesteia în Ucraina până când Moscova nu-și va retrage trupele din Ucraina și nu va ajunge la un acord de pace cu Kievul.
„În acest moment, relațiile pe care le avem sunt reduse, reduse, reduse”, a declarat el în fața Comitetului german pentru relații economice din Europa de Est, referindu-se la sancțiunile occidentale impuse Rusiei, care au anulat comerțul și investițiile bilaterale.
„Dar o Rusie care pune capăt războiului”, a spus Scholz, ar trebui să primească o șansă pentru o cooperare economică reînnoită. „Dar acest lucru nu se întâmplă acum”.
Germania a pierdut un partener energetic crucial după ce Rusia a invadat Ucraina.
Germania va trece iarna cu aprovizionarea cu gaze, iar probabilitatea unei penurii severe a scăzut și mai mult datorită eforturilor de economisire, a declarat asociația INES, operatorul de stocare a gazelor din țară.
Cu toate acestea, temperaturile extrem de scăzute ar putea schimba această perspectivă, deoarece o mare parte din combustibil este folosită pentru încălzire.
„În cazul foarte puțin probabil, dar nu complet exclus, al unei penurii de gaze, acțiunile guvernului ar trebui să vizeze prevenirea epuizării rapide a instalațiilor de stocare pentru a asigura aprovizionarea nevoilor vitale”, a declarat șeful INES, Sebastian Bleschke.
Polonia și Germania vor coopera mai strâns
Pe de altă parte, după ce Rusia a invadat Ucraina, Polonia și Germania au declarat că sunt pregătite să coopereze mai strâns în ceea ce privește securitatea aprovizionării cu petrol.
Germania și Polonia au semnat și un memorandum de înțelegere pentru a-și aprofunda cooperarea în ceea ce privește securitatea aprovizionării cu petrol și pentru a proteja rafinăriile din ambele țări, a anunțat Ministerul german al Economiei și Climei (BMWK) în luna decembrie.
Declarația comună a fost semnată de ministrul german Robert Habeck și de ministrul polonez al climei și mediului, Anna Moskwa, și are ca scop protejarea funcționării rafinăriilor poloneze din Gdańsk și Płock și a rafinăriilor est-germane din Schwedt și Leuna, astfel încât ambele țări să fie aprovizionate cu cantități suficiente de țiței.