08 apr. 2022 | 17:26

Ce pedeapsă au primit zeci de parașutiști ruși care au refuzat să lupte în Ucraina

ULTIMA ORĂ
Ce pedeapsă au primit zeci de parașutiști ruși care au refuzat să lupte în Ucraina

Aproximativ 60 de parașutiști din regiunea Peskov din Rusia au refuzat să fie dislocați în Ucraina, a informat ziarul Pskovskaya Gubernia. Paraşutiştii din zonă au fost trimişi în Belarus la câteva zile după ce Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie, a scris miercuri publicaţia. Ei au raportat că un număr mare de soldați au fost returnați la Peskov și concediați după ce au refuzat să lupte, unii fiind și amenințați cu urmărirea penală pentru dezertare.

Pedeapsa primită de parașutiștii ruși care n-au mers în Ucraina

Activistul local Nikolay Kuzmin a spus că a vorbit cu un șofer care a ajutat la transportul trupelor înapoi la Peskov și că a coroborat povestea.

Gubernia Pskovskaya a scris mai târziu că sursele militare se așteaptă ca numărul militarilor care refuză să lupte în Ucraina să crească semnificativ.

„Sursele noastre spun că comandanții acum nu vor accepta niciun raport de demisie. Mulți militari îi trimit în schimb la procuratura militară”, a spus ziarul.

Gubernia Pskovskaya a fost primul mijloc de presă care a raportat despre implicarea și decesele soldaților ruși în estul Ucrainei în 2014. Poliția anti-revolta a percheziționat birourile ziarului pe 5 martie 2022, înainte de a percheziționa casa redactorului șef Denis Kamalyagin două săptămâni mai tarziu.

Este cel mai recent caz din mai multe în care trupele ruse au refuzat să se supună ordinelor lui Vladimir Putin de a invada Ucraina și de a „denazifica” țara.

Un soldat rus captiv din Peskov, Vladimir Safronov, în vârstă de 23 de ani, le-a spus interogatorilor săi ucraineni despre problemele cu rațiile și despre modul în care ofițerii săi jefuiau populația civilă.

„Lucrurile stau rău cu mâncarea, o salvăm constant. De foarte multe ori avem o situație în care o rație pentru o persoană este împărțită între două persoane. Mâncăm mai ales ceea ce găsim în casele civile în Ucraina ocupată. Există multe jafuri, am văzut-o personal”, a spus el, potrivit Daily Mail.

„Nu susțin asta, au fost în principal sergenții superiori și comandantul care au făcut-o. Am văzut civili care se ascundeau, oameni care nu au putut să evacueze, care trăiau într-o frică constantă. Mi-a părut îngrozitor de rău pentru ei, a fost înfricoșător să-i găsesc”, a mai spus acesta.

Rapoartele anterioare spuneau că trupele de elită a forțelor speciale OMON din Khakassia au refuzat să lupte. Într-un alt caz, trupele din statul neoficial Osetia de Sud s-au întors pe jos la casele lor după ce au refuzat să participe la ostilitățile din Ucraina.