Ce orașe ucrainene au capturat trupele ruse. Multe dintre ele au devenit ruine

Ce orașe ucrainene au capturat trupele ruse. Multe dintre ele au devenit ruine

Cauzele din spatele conflictului sângeros din Ucraina rămân încă neelucidate, în ciuda motivului invocat de Rusia, și anume protecția regiunilor Donețk și Lugansk, în care se află separatiștii pro-ruși. Atacul asupra țării conduse de Volodimir Zelenski a avut loc din mai multe puncte, astfel că nici măcar orașele din vestul Ucrainei n-au scăpat de furia și agresiunea rușilor. Află în continuare care sunt orașele capturate de Rusia până în prezent.

Orașele ucrainene capturate de ruși

Chiar dacă nu se află pe lista de orașe ucrainene vizate, mai multe zone din vestul Ucrainei au fost atacate de trupele ruse. Similar cu teoriile referitoare la motivele ascunse ale lui Vladimir Putin, războiul continuă, în vreme ce orașele ucrainene rezistă furiei armatei ruse.

Totuși, anumite orașe au căzut pradă Federației Ruse. Unele sunt capturate, iar altele puternic bombardate. Capitala ucraineană Kiev încă rezistă. Rușii au capturat mai multe orașe ucrainene încă de la începutul invaziei, la 24 februarie.

La est de capitală, avansul rusesc a fost împiedicat de eșecul de a prelua controlul supra orașului Cernihiv, un oraș important din punct de vedere strategic, situat între Kiev și granița cu Rusia. Totodată, forțele ucrainene au recuperat teren de la ruși în jurul suburbiei Brovary, localizată la 20 de km de centrul capitalei Kiev.

În ultimele zile, bombardamentele aeriene asupra Cernihivului au continuat, însă analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) spun că unele unități ale Rusiei sunt retrase din jurul orașului – și din jurul Kievului, Cernobîl și Sumî – pentru a fi redistribuite în estul țării.

Citește și: Hartă: Orașele din Ucraina pe care rușii au pus stăpânire. Kievul rămâne în picioare

Multe dintre orașele ucrainene zac în ruine

Printre primele orașe ucrainene bombardate și cucerite de ruși se numără Herson, al doilea ca mărime din Ucraina. Trupele lui Vladimir Putin au cucerit orașul în urma atacurilor aeriene.

Chiar dacă rușii au reușit să captureze orașul Herson, civilii i-au întâmpinat pe ocupanți într-un mod relativ pașnic, scandând și izgonindu-i din zona lor. Viața în oraș devine din ce în ce mai grea pentru ruși, întrucât proviziile și medicamentele necesare sunt pe sfârșite. De menționat și că armata rusă nu reușește să-și gestioneze logistica.

Astăzi, 1 aprilie, armata Ucrainei a transmis că a reușit să recucerească 11 localități din regiunea Herson, îndepărtându-i pe ocupanții ruși.

Unul dintre principalele orașe distruse de ruși este Mariupol, din sudul Ucrainei, care se confruntă cu o criză umanitară.

Lucrurile nu stau mai bine nici în Irpin, unul dintre principalele puncte fierbinţi din apropierea capitalei Kiev. Deși a fost recuperat de ucraineni, orașul prezintă acum o imagine apocaliptică (mai multe detalii AICI).

În ciuda încercărilor repetate, rușii nu au reușit să captureze Kievul, capitala Ucrainei. Ba mai mult, în urma negocierilor de pace de la Istanbul, Federația Rusă a promis că reduce „drastic“ operațiunile de luptă în zonele Kiev și Chernihiv, deși realitatea contrazice asigurările oferite.