03 oct. 2022 | 13:55

Ce înseamnă „sharenting” și cât de periculos este fenomenul: dacă ești părinte, ar trebui să te gândești de două ori înainte să faci asta

ACTUALITATE
Ce înseamnă „sharenting” și cât de periculos este fenomenul: dacă ești părinte, ar trebui să te gândești de două ori înainte să faci asta

Încă de la apariția rețelelor de socializare, mulți dintre părinți au început să-și transforme copiii în „vedete” pe internet.

Acest fenomen s-a conturat, de-a lungul timpului, căpătând chiar și o denumire: sharenting, care este o combinația a două cuvinte, share și pareting.

În ciuda faptului că, la o primă vedere, ar putea să pară că nu este nimic deplasat în a te lăuda cu propriul copil, în realitate, ceea ce faci acum s-ar putea să-ți dăuneze mai târziu. În mod evident, nu numai ție, ci și copilului tău.

Câteva motive pentru care ar trebui să renunți la această practică

Înainte de apariția internetului, părinții obișnuiau să se laude cunoștințelor arătându-le albumele foto în format fizic. În vremurile actuale, ei aleg să încarce fotografiile celor mici direct pe internet, în văzul tuturor.

Cu toate că poate nu realizezi asta, există o mare diferență între practica de odinioară și cea de acum. Dacă înainte, cei care vedeau fotografiile copilului tău făceau parte din categoria prieteni și familie, pe internet le poate vedea absolut oricine (da, chiar și un prădător sexual).

Dincolo de pericolele evidente, există un alt aspect demn de luat în seamă. În mod sigur nu te-ai gândit ce părere ar putea avea copilul tău, peste ani, despre fotografiile în ipostaze deloc măgulitoare pentru un viitor adult.

Să ne închipuim că, peste douăzeci de ani, copilul tău merge la un interviu de angajare, iar posibilul viitor angajator scanează un pic internetul pentru a afla cine este acesta și, din întâmplare, găsește o fotografie în care recrutul care stă pe oliță.

Mai mult, nu trebuie să uiți despre un anumit aspect vital: odată ce ai publicat ceva pe internet, nu dispare niciodată de acolo, oricât ai crede că o simplă ștergere a fotografiei te ajută.

Acestea fiind spuse, poate că nu ar fi rău ca, măcar de acum încolo, să pui mai mult preț pe intimitate. O sută de like-uri și cincizeci de comentarii de „ce drăguț/e este!” nu este motiv suficient încât să-ți expui copilul unor viitoare probleme.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele