Ce înseamnă, pentru români, așa-zisa plafonare a inflației la 15 la sută. Cât de săraci vom ajunge să fim, cum ne afectează direct
Conform celui mai recent raport al Institutului Național de Statistică (INS), rata anuală a inflației a încetinit la 15% în iulie, de la 15,1% în iunie. De asemenea, însuși guvernatorul Băncii Naționale a României ne spune că rata inflației s-a plafonat în jurul acestor valori. Ce înseamnă asta pentru românii de rând?
„Se plafonează rata inflației în acest trimestru, plafonare înseamnă în jur de 15% acum, în august, este foarte posibil datorită prețurilor la țiței, la alcool, accizele să mai fie un anumit procent de creștere în sus. Probabil că unele prețuri alimentare, prețuri volatile, vor scădea, dar treptat-treptat, cu excepția gâlmei din anul viitor, în martie, în martie – aprilie, când nu avem alte date, se vor ridică plafonările, tendința este de scădere și în trimestrul ÎI 2024. Reajungem cu inflația în zona țintită. Nu avem nicio apocalipsa aici. Nu avem vești negative”, a spus șeful BNR.
De asemenea, oficialul mai susține că România a trecut prin perioade chiar mai grele de atât, au fost perioade în care am avut și o inflație de 200-300%.
„Da, există mai rău de atât, să nu se îndeplinească această prognoza. Bineînțeles că există. România a avut și inflație de 200 – 300%, deci mai rău poate să fie, bineînțeles. Nu ne jucăm cu inflația, este o boală foarte periculoasă. Noi zicem că o aducem sub control”.
Cât de puternic ne va lovi inflația de 15%, ca oameni de rând, simpli muncitori
Inflația de două cifre procentuale nu este una care să ne permită să privim relaxați către viitor. În fapt, dacă veniturile noastre nu cresc cât să acopere scumpirile, orice carte de economie spune clar faptul că ne vom confrunta cu o prăbușire a puterii de cumpărare. Practic, dacă în urmă cu o jumătate de an umpleai coșul cu 20 de alimente, astăzi, deși vei alege aceleași produse, îți vei permite mai puține, poate numai 12. De exemplu, conform INS, preţurile de consum în luna iulie 2022 comparativ cu luna iunie 2022 au crescut cu 0,9%. De altfel, rata anuală a inflaţiei în luna iulie 2022 comparativ cu luna iulie 2021 este 15,0%. Mai precis: 14,96%.
Dacă ai și rate la bancă, situația se complică, dobânzile sunt deja pe un trend ascendent, iar Banca Națională își va menține politica de a controla inflația, iar ea poate reuși să facă acest lucru majorând rata dobânzii pe politică monetară. Acest lucru înseamnă dobânzi mai mari aplicate de băncile comerciale, adică de instituțiile care împrumută firmele și populația.